MLADE BRINE STANJE PIJAĆE VODE: Eko-kamp u Vršcu mesto za razgovor omladinaca

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

22. 08. 2022. u 10:32

UDRUŽENjE „Prijatelji dece Srbije“ u odmaralištu Crvenog krsta na Vršačkom bregu organizuje eko-kamp, u okviru projekta „Dijalogom od eko-anksioznosti do eko-akcije“, u koji su uključeni mladi od 14 do 24 godine iz 15 gradova Srbije.

МЛАДЕ БРИНЕ СТАЊЕ ПИЈАЋЕ ВОДЕ: Еко-камп у Вршцу место за разговор омладинаца

J.J-Baljak

Eko-anksioznost je pojam koji definiše strahove kod mladih vezane za zabrinutost za opstanak prirodnih resursa.

- Prema našim istraživanjima, mladi u Srbiji po prvi put pokazuju strah od budućnosti. Plaše se da li će imati da piju čistu vodu, da li je vazduh koji dišemo otrovan. Svi ti njihovi strahovi su, konkretno, stali u jednu rečenicu dečaka, koji je učestvovao u istraživanju, a koji je ocenio da oni ne mogu da se igraju u zatvorenom prostoru, jer je tu virus korona, a ni napolju, jer je tamo sve otrovno – kaže Iva Eraković, izvršna direktorka udruženja „Prijatelji dece Srbije“.

Osim edukacije, mladi u okviru eko-kampa imaju priliku i da iskažu šta je to što ih najviše zabrinjava. Rezultati pokazuju da je to u najvećoj meri stanje sa pijaćom vodom.

-U kampu smo se susreli sa vršnjacima koji u svojim gradovima već godinama ne mogu da piju vodu sa česme, što je poražavajuće – ocenila je Milica Mišić iz Beograda.

Mladi imaju potrebu da se njihovo mišljenje o ovoj temi čuje, kao i da se aktivno uključe u rešavanje tih ekoloških problema. Udruženje „Prijatelji dece Srbije“ to im i omogućava.

-Ovo je jedina organizacija koja je omogućila da se naš glas čuje u Vladi Srbije i da dobijemo priliku da zajedno sa izvršnom vlašću donesemo neke zaključke. To nam je vrlo važno, jer i mi možemo da damo doprinos u kreiranju nekih zakona – kaže Nikola Veselinović iz Novog Sada.

Udruženje „Prijatelji dece Srbije“ najavljuje organizaciju velikih nacionalnih skupova, na kojima očekuju da će decu saslušati resorni ministri i članovi Vlade, koji su zaduženi da mladi žive u zdravoj sredini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)