NJIMA SE POSREĆILA PRIVATIZACIJA: Sa rudarima i vođstvom rudnika olova i cinka, na "krovu" Šumadije

Milorad Bošnjak

14. 08. 2022. u 16:18

OBAVLjENA pre 18 godina, privatizacija preduzeća "Rudnik" i flotacije "Rudnik" na istoimenoj šumadijskoj planini, danas se smatra jednom od pet najboljih u Srbiji.

ЊИМА СЕ ПОСРЕЋИЛА ПРИВАТИЗАЦИЈА: Са рударима и вођством рудника олова и цинка, на крову Шумадије

Foto Arhiv rudnika

Ekonomski stručnjaci su saglasni da je prodaja uspešnoj beogradskoj firmi bila jedna od najefikasnijih i najpoštenijih privatizacija.

Ovde nema životne ugroženosti rudara, za razliku od vremena pre privatizacije, ni njihovog nezadovoljstva. Iz utrobe planine iskopava se profit za firmu i dobra zarada za zaposlene.

Iako sa "sedam kora", rudarski hleb je privlačan i za ovdašnje mladiće, čak i za one koji su se školovali za sasvim druge zanate.

- Od prvog dana radim bez imalo straha u jami "Rudnika", u podzemnim lavirintima, na takozvanom koloseku. Po struci sam elektromehaničar za rashladne i klimatske uređaje.

Foto Arhiv rudnika

Ne žalim se na platu, ni na uslove rada, naprotiv! Potičem iz rudarske familije - veselo nam priča trenutno najmlađi rudar Marko Kojić, tek ušao u 19. godinu života.

Rudarski i stručni kadar ovde se stalno podmlađuju. Tone rude olova, cinka i bakra, ponešto srebra, "izviru" svakodnevno iz dubina više od 400 metara ispod planine.

- Prethodna godina bila je najuspešnija u istoriji rudnika, ali nažalost i najtužnija, jer je iznenada preminuo Darko Vukobratović, direktor kompanije, zatim i naš tehnički direktor. A oni su bili dva naša najznačajnija čoveka - objašnjava Aco Ilić, generalni direktor "Rudnika".

- Tokom minulih sedam meseci, ispunili smo godišnji plan, sa 180.000 tona iskopane rude. Početkom godine, cene ovih metala na berzama bile su nam "saveznice", kad je počeo rat u Ukrajini, počele su padati. Naročito cene bakra, najboljeg metala na svetu, jer se koristi u svim delatnostima. A cene troškova divljaju... Za šest meseci, eksploziv je poskupeo sto odsto, gorivo 40 odsto. Ipak, poslujemo pozitivno.

Radovan Mijailović (desno) i Aco Ilić, Foto M. Bošnjak

Trenutno ima ukupno 464 zaposlena, od kojih su 163 rudari, a potrebno je najmanje 170. U trenutku privatizacije "Rudnik" je imao 295 zaposlenih.

"Kamarat" Radovan Mijailović ovde najduže rudari - čak 40 godina neprekidno! Za najbolju radnicu i ovogodišnju dobitnicu nagrade "Dr Bosiljka Bosa Jovanović" proglašena je Milena Tajisić, koja svakodnevno silazi u jamske lavirinte, a za najbolje rudare Miloš Kojić, Strahinja Nedić i Goran Minić. Njima su pripali i čekovi od po hiljadu evra.

Ove godine u "Rudniku" će se obeležiti i značajan jubilej - sedam decenija modernog rudarstva!

Familije rudara "Rudnika" pred ulazom u jamu, Foto M. Bošnjak

RADE I MAKEDONCI

U UTROBI zemlje, više od 400 metara ispod natpisa "Srećno", rudare i pečalbari Makedonci. Oni su ovde više od dve decenije, otkako su rudnici "Kratovo" i "Zletovo" u njihovoj zemlji bili ugašeni.

- Bilo ih je 70 2005. godine, sada samo sedam, ostali su uglavnom penzionisani, primaji srpsku i makedonsku penziju - kaže Aco Ilić.

Milena Tajisić/ Marko Kojić, Foto M. Bošnjak

PLATE

- JUNSKI prosek plata bio je 80 hiljada dinara neto. Julska, koja će biti isplaćena u avgustu, biće za deset hiljada veća. Najbolji rudari imaju platu oko 120 hiljada. Mlade radnike privlačimo sve većim platama - kaže Aco Ilić.

POVREDE

U ODNOSU na vreme pre privatizacije, kad su se dešavale teške povrede rudara, nažalost i sa smrtnim ishodima, sada se godišnje desi pet-šest, i to lakših. "Kamarati", poštuju stroga pravila zaštite na radu, za koja "Rudnik" osim svetski najprestižnijih sertifikata, dobija i nagrade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a