PRAVDU ČEKA 12 DECE BEZ OČEVA, NAJMLAĐE IMA PET MESECI: "Novosti" u porodicama poginulih rudara u rudniku "Soko" (FOTO)

D. MILjKOVIĆ

28. 07. 2022. u 11:00

OSNOVNO javno tužilaštvo u Aleksincu završilo je istragu nesreće u rudniku "Soko" u kojoj je stradalo osam rudara i ustanovilo da nema osnova za bilo čije krivično gonjenje zbog eventualne odgovornosti za smrt ovih ljudi.

ПРАВДУ ЧЕКА 12 ДЕЦЕ БЕЗ ОЧЕВА, НАЈМЛАЂЕ ИМА ПЕТ МЕСЕЦИ: Новости у породицама погинулих рудара у руднику Соко (ФОТО)

Foto: Privanta arhiva

Porodice nastradalih rudara, iza kojih je ostalo 12 dece, od kojih najmlađi Lav ima samo pet meseci, ne mire se sa ovakvim izveštajem i najavljuju zajedničku tužbu protiv rudnika.

Usled gušenja metanom iz noćne smene svojim kućama se nisu vratili Branko Čokorilo, Bojan Stajić, Bratislav Živković, Branislav Zlatanović, Petar Petrović, Darko Zlatković, Nenad Trivunac i Radovan Grujić.

U porodicama nastradalih vreme je stalo 1. aprila kada se Aleksincem i okolinom pročulo da je došlo do nesreće u rudniku. Oni kojima su najmiliji bili u trećoj smeni pohitali su ka rudniku "Soko" gde su ih dočekale strašne vesti... Već četiri meseca žive sa bolom koji se ne može opisati jer su izgubili sinove, očeve, muževe, braću...

- Od sudske medicine smo dobili izveštaj da je došlo do gušenja 98 odsto. Ne mogu da se pomirim s tim, kao ni sa ovim iz tužilaštva da niko nije kriv. Ubeđen sam da se nije vodilo računa o sigurnosti radnika - priča Dragoljub, otac nastradalog Darka Zlatkovića, koji je i sam radni vek proveo kao rudar, tako da mu je poznato "koliko kora ima taj hleb". - Verujem da će se jednog dana utvrditi ko je kriv. Darka niko ne može da mi vrati i moj život se ugasio s njim.

Dragoljub Zlatković /Foto J. Ćosin

Dragoljub Zlatković


Nenad Trivunac ostavio je suprugu Sanju i dvoje dece. Ona kaže da je za nju ova odluka bila očekivana.
- Spremni smo svi da reagujemo dalje, jer mi znamo kako je nama. Osećam se poniženo, sve je ovo toliko providno - veli Sanja. - Snalazim se kako moram, ostala sama sa dvoje dece, bes, nervoza, tuga, ljutnja, pomeša se sve, nekada inat prevlada pa se borim. Nije me mnogo iznenadilo, očekivala sam tako nešto, ali nije fer, to je osam duša, dobrih duša. Neka je njima na duši to što su uradili.

Foto D. Miljković

Sanja Trivunac


U kući Radovana Grujića majka Desanka, otac Petronije i brat Vojkan sličnim tonom reaguju na odluku tužilašta.

- Što se tiče odluke tužilaštva, ja sam suvišan da bilo šta kažem, jer ima ko donosi odluke. Meni je teško što se nije pre tragedije reagovalo i ispitalo da li je jama bezbedna. Ja sam tek nakon tragedije načuo da su se rudari žalili i strepeli da može dođi do nesreće. Nama se Radovan ništa nije žalio, verovatno nije hteo da brinemo. Da sam to znao, nikada ga ne bih pustio da siđe u jamu - priča Vojkan.

Podseća i da je Radovan imao tek pet meseci rudarskog radnog staža pre tragedije.

Foto: D. MIljković

Majka, otac i brat Radovana Grujića

- Najlakše je reći da niko nije kriv, ili da je kriv onaj koga više nema, ali to nije istina. Gde su sve ovo vreme oni koji su ih terali da silaze u jamu i garantovali za njihovu bezbednost? Gde su sada oni da daju izjave? - priča Dragana, supruga nastradalog Bojana Stajića, koja je iz medija saznala za odluku tužilaštva.

Bojan je ostavio sina koji je u trenutku pogibije imao samo mesec dana. Lav raste bez oca, lepa je i napredna beba.

Foto: D. MIljković

Draganin sin Lav je sa mesec dana ostao bez oca


- Dvanaestoro dece koja su ostala bez očeva zaslužuju istinu i pravdu. I šta bi ja sutradan rekla mom detetu i kako bi ga vaspitavala da poštuje zakon kada živi u državi u kojoj zakon i pravda ni ovog puta nisu zadovoljeni.

Foto: Privanta arhiva


Inspektori, komisije, veštaci

- Povodom događaja od 1. aprila ove godine obaveštavamo javnost da je nakon pribavljenog izveštaja stručne komisije formirane od strane JP PEU "Resavica" u čijem je radu učestvovala i republički inspektor za rudarstvo Zorica Vukadinović, te pribavljenog izveštaja Zavoda za sudsku medicinu u Nišu o izvršenoj obdukciji leševa pokojnih rudara i nalaza i mišljenja Komisije veštaka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu i dopune nalaza, kao i nakon analize ovako prikupljenih dokaza Osnovno javno tužulaštvo u Aleksincu dana 26. 7. 2022. godine donelo odluku da nema osnova za pokretanje krivičnog postupka protiv bilo kog lica, jer u njihovim radnjama nisu ostvarena obeležja nekog od krivičnih dela za koje se goni po službenoj dužnosti - saopštili su u Osnovnom javnom tužilaštvu u Aleksincu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024