POPIS LJUBIMCE ČUVA OD ULICE: Zrenjaninska organizacija ljubitelja životinja "Zelene šape" pokrenula inicijativu

B. Grujić

10. 08. 2022. u 11:34

POPIS stanovništva koji nam predstoji dobra je prilika da se utvrdi i broj pasa, mačaka i drugih kućnih ljubimaca.

ПОПИС ЉУБИМЦЕ ЧУВА ОД УЛИЦЕ: Зрењанинска организација љубитеља животиња Зелене шапе покренула иницијативу

Foto "Zelene šape"

Ova ideja zrenjaninske organizacije ljubitelja životinja i prirode "Zelene šape" potekla je kao deo plana za rešavanje problema napuštenih životinja, kojih je na ulicama iz dana u dan sve više.

Odbačene životinje, zbog surovih uslova, prežive tek nekoliko godina i prepuštene lutanju po ulicama, umiru od gladi, bolesti, smrzavanja ili stradaju u saobraćaju.Tokom 2020. sa javnih površina u Zrenjaninu i selima sklonjeno je 1.408 pasa.

- Osim sterilizacije, koja je sigurno jedan od najefikasnijih načina borbe protiv povećanog broja lutalica na ulicama, bitno je da se utvrdi njihov tačan broj - kaže Aleksandra Radojčić iz organizacije "Zelene šape".

- Predstojeći popis stanovništva je idealna prilika da saznamo njihov broj. To nikada do sada nije urađeno, ne samo u Zrenjaninu nego ni u jednom gradu Srbije.

Veliki broj kućnih ljubimaca završi na ulici, Foto "Zelene šape"

O problemu pasa i mačaka lutalica raspravljalo se i na sednici Skupštine grada Zrenjanina, a jedan od zaključaka je povećan brojlutalica, posledica neodgovornog ponašanja vlasnika više od 350 nelegalnih odgajivačnica. Iz ovih odgajivačnica godišnje izađe veliki broj štenadi, a vlasnike koji ne plaćaju porez nije briga ukoliko njihovi psi kasnije završe na ulici.

Napušteni psi, gladni i iznemogli, skloni su da ujedu, pa je Grad Zrenjanin za 2021. isplatio štetu zbog ujeda napuštenih životinja od 17,3 miliona dinara. Da bi se to sprečilo nastajanje, po mišljenju stručnjaka, neophodno je izmeniti postojeće propise, povećati kontrolu veterinarskih službi, ali i edukaciju građana.

Foto "Zelene šape"

- Psi koji se mogu videti kako se po gradu i okolnim selima kreću bez pratnje ljudi, zapravo su napušteni kućni ljubimci - poručuju iz zrenjaninskog JP "Čistoća i zelenilo", pod čijim okriljem funkcioniše prihvatilište. Pas koji se uhvati na ulici provede u karantinu 15 dana, zatim sledi sterilizacija, vakcinacija protiv besnila, tretman protiv parazita, obeležavanje. Ako ne uspe pokušaj udomljavanja, zdravi, neagresivni psi se vraćaju na područje na kojem su uhvaćeni.

STERILIZACIJA I ČIPOVANjE

Imam lepu saradnju sa brojnim udruženjima koja se bave udomljavanjem napuštenih pasa i mačaka, tu sam da pomognem i obavljam beaplatnu sterilizaciju, što je takođe bitan segment u rešavanju ovog celokupnog problema - kaže dr Eugen Muc, poznati zrenjaninski veterinar i humanista.

Obavezno čipovanje kućnih ljubimaca i dobijanje jedinstvenog broja, koji je važeći u celoj Evropi, jedan je od najbitnijih segmenata u rešavanju sveokupnog problema smanjivanja broja pasa i mačaka na ulicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DODELJUJU I NAGRADU „ANDRIJA ČIKIĆ“: U Smederevu se održava takmičenje pijanista, jedno od priznanja posvećeno dečaku ubijenom u Ribnikaru