OD VEČERAS ORGANIZUJU I FESTIVAL ANIME: Grupa mladih Kruševljana “Tajaki” trenutno jedina u Srbiji neguje neobični vid japanske umetnosti

S. BABOVIĆ

08. 08. 2022. u 17:59

RADIONICA slobodnog crtanja, turniri društvenih i video igara, kvizovi, projekcije filmova deo su “Animefesta”, koji se od večeras pa do 12. avgusta održava u Alternativnom kulturnom centru “Gnezdo” u Kruševcu.

ОД ВЕЧЕРАС ОРГАНИЗУЈУ И ФЕСТИВАЛ АНИМЕ: Група младих Крушевљана “Тајаки” тренутно једина у Србији негује необични вид јапанске уметности

Foto: AKC

Organizator je grupa mladih Kruševljana, pod imenom “Tajaki”, koja trenutno jedina na ovaj način neguje neobičan vid japanske umetnosti.

Originalna subkultura čiji je neizostavan element jedinstvena animacija vrlo je popularna u Kruševcu: čak 40 članova različitih generacija, od učenika osnovnih škola, preko srednjoškolaca do studenata i diplomaca, okuplja se u klubu, koji neguje “anime” fenomen.

Foto: AKC

- Sve je počelo kada smo prošlog avgusta organizovali prvi Anime kviz i kada smo videli koliko u stvari ima mladih koje zanima ova umetnosti, odlučili smo da se krajem decembra okupimo pod imenom “Tajaki”- priča za “Novosti” gimnazijalka Katarina Dragonjić, predvodnik Anime kluba iz Kruševca.

Foto: AKC

- Počeli smo da se okupljamo jednom mesečno, da formiramo biblioteku japanskih stripova -”mangi” i da radimo na daljoj organiziciji novog festivala ovog avgusta.

Foto: AKC

Anime je kao vid umetnosti nastao krajem Drugog svetskog rata i brzo je preskočio granice Japana.

Sagovornica “Novosti” kaže da može imati veliki uticaj na ljude i slati duboke poruke. Klasična anime kompozicija stvara se uz pomoć šablona ili nekog stripa. Od stripa, s druge strane, može nastati i serijal filmova raznovrsnih kategorija.

Foto: AKC

-Na dva festivala, koje organizujemo(”Animefest” i “Neofest”), kao i pri redovnim okupljanjima bavimo se slobodnim crtanjem, i tu učesnici pokazuju svoj talenat ili slikaju svoje omiljene heroje-kaže Katarina.

Foto: AKC

 

- Koristimo običan papir,platno,a od pribora olovke, drvene bojice,tempere.

Ako se posmatra kao veština,originalne “anime” nastaju isključivo u Japana, ali prepreka nema da svi zainteresovani praktikuju ovu umetnost-amaterski.

Klub “Tajaki” ima i malu biblioteku japanskih stripova. Do izdanja dolaze onlajn kupovinom. Stripovi su na engleskom jeziku, jer su retki primerci koji se mogu nabaviti na japanskom jeziku, vrlo skupi i koštaju oko 30 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a