KORPA IH NOSI KROZ AVANTURU: Šesti festival balona u Kruševcu

S. Babović

08. 08. 2022. u 14:12

JEDINSTVENU priliku da svoj grad vide iz korpe toplovazdušnog "mehura", brojni posetioci 6. Međunarodnog festivala balona iskoristili su ovog vikenda u Kruševcu.

КОРПА ИХ НОСИ КРОЗ АВАНТУРУ: Шести фестивал балона у Крушевцу

Foto Novosti

Brojne balonarske posade rado dolaze na Bagdalu, gde se održava i centralni program atraktivne manifestacije, koju priprema Turistička organizacija Kruševca.

- Trenutno smo jedino balonarsko udruženje u Srbiji koje je aktivno - kaže Uroš Miladinović iz posade "Feniks" iz Leposavića. - Balonarstvom se bavimo od 2017. i svake godine učestvujemo na festivalu. Viđamo se sa prijateljima i kolegama iz Slovenije, Mađarske, a ove godine su došli i iz Bugarske. Porodično smo u ovom hobiju, pa su članovi naše posede, pored mene, i roditelji i dva brata.

Foto Novosti

Miladinovići redovno nastupaju po Srbiji. Njihov balon tzv. B kategorije može da primi pilota i pet putnika.

- Balon je fascinantan, jer samo zamislite da vozite nešto gde nemate volan i motor, i sve što čujete je - tišina - pričaju Miladinovići.

- Za upravljanje je, ipak, potrebno iskustvo. Balon je ogroman i inertan. Sporo menja visinu, a jedino nju i možete da kontrolišete. Pravac - ne.

Foto Novosti

Balonari kažu da je osećaj lebdenja bez zvuka motora fenomenalan. To isto kažu i posetioci koji su ugrabili šansu da uđu u korpu i budu deo programa festivala "Podizanje i spuštanje u korpi balona".

- Jedina šteta je što ne možete ovo da radite svakog dana, jer, koliko sam razumela, dosta zavisi od vetra - priča Marija Dimitrijević, koja je nakratko prekinula odmor u Vrnjačkoj Banji kako bi došla na festival.

Foto Novosti

Veliko interesovanje posetilaca festivala izazvali su i večernji koncerti pevača Aca Pejovića i "Tropiko benda". Poslednji dan manifestacije bio je rezervisan za niz zabavnih događaja za najmlađe u zabavnom parku "Šarengrad". Prema rečima direktorke TOK-a Suzane Milosavljević, posetioci su zavoleli smotru posvećenu letenju. Osim programa u "Šarengradu", deca su mogla da posete i Dinopark, jedno od najpopularnijih mesta u Kruševcu, sa 20 replika dinosaurusa.

Foto Novosti

KOSTIN LET 1909.

PRVI let toplovazdušnog balona sa srpskim pilotom i nacionalnim obeležjima dogodio se 19. aprila 1909. godine zahvaljujući prvom školovanom pilotu balona u Srbiji, poručniku Kosti Miletiću, koji je učestvovao i u kupovini prvih balona za našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili