VERANJE UZ STOŽINU DO PRŠUTA: Snaga predaka, čuvana u genima demonstrirana na "Ličkom višeboju" u Bačkom Gračacu

Z. Rajić

04. 08. 2022. u 08:26

NEMA raja bez rodnoga kraja! Ovi stihovi istoimene pesme, u izvođenju krajiške grupe "Balkana", bili su lajtmotiv "Ilindanskih svečanosti", koje su, povodom seoske slave, organizovane u Bačkom Gračacu, selu u opštini Odžaci, naseljenom pretežno Srbima poreklom iz Like.

ВЕРАЊЕ УЗ СТОЖИНУ ДО ПРШУТА: Снага предака, чувана у генима демонстрирана на Личком вишебоју у Бачком Грачацу

Petar Dimić najbolji na brvnu, Foto P. Dukić

Centralna manifestacija bio je "Lički višeboj", nadmetanje u tradicionalnim borilačkim veštinama i sportovima, kojima se čuva sećanje na zavičaj i demonstrira snaga nekadašnjih čuvara Vojne krajine, sačuvana u genima potomaka.

- Kolonisti iz Like su posle Drugog svetskog rata u velikom broju naselili i Bački Brestovac u odžačkoj opštini, u kojem je prošle godine prvi put održan izvorni višeboj.

Odlučeno je da se naizmenično organizuje u komšijskim selima, pa je gračački ove godine bio drugi, a dogodine će u Brestovcu biti treći po redu - rekao je sekretar MZ Bački Gračac Jovan Zorić.

Na obalama jezera u Gračacu takmičilo se šest ekipa, po jedna iz Đurđeva, Beograda, Sombora i Prigrevice i dve lokalne. Odmerene su snage u devet disciplina - bacanju kamena s ramena, skokovima udalj i uvis iz mesta, vučenju kuke, pretezanju štapa, obaranju ruke, trčanju po brvnu, penjanju uz stožinu i nadvlačenju konopca. Po zbiru bodova u svim disciplinama, neprikosnoveni su bili grmalji iz Prigrevice.

- Ovog puta nismo učestvovali pod firmom "Džimi komerc", koja svuda pobeđuje, nego smo se, u čast preminulog kolege, okupili kao "Capetovi drugari" - kazao je Prigrevčanin Nikola Čović.

Nadvlačenje konopca, Foto P. Dukić

Slikar Vladimir Prica je u svojim duhovitim "poukama" o zemljacima obznanio da su Ličani "izumili sve i jedan sport na svijetu, čak i kriket, ali su im to pokrali i nekako dugačije nazvali bjelosvjetski lopovi".

- Ipak, najomiljeniji lički sport je bacanje kamena s ramena, koji su isto zdipili i sad ima neka verzija koja se zove kugle s ramena, i eno je na Olimpijadi. Osim ovog, Ličani vole još jedan sport, kojem nisu dali ime, jer bi i njega ukrali, pa se obično naziva veranje uz stožinu do pršuta i bocuna - naveo je Prica.

Skok iz mesta uvis, Foto P. Dukić

U penjanju uz stožinu, stub od 7 metara, oko kojeg se sadevaju stogovi sena, pobedio je, i osvojio pršut, Milan Prodanović, koji je odbranio čast domaćina i doneo im drugo mesto.

A da nema brige za budućnost ličkog višeboja, potvrdio je 10-godišnji Petar Dimić iz Prigrevice, koji je bio bez premca u trčanju po brvnu.

Penjanje uz stožinu, Foto P. Dukić

LAMPIONI I VATROMET

SVETI Ilija u Bačkom Gračacu proslavljen je i nastupima pevačkih i folklornih grupa i koncertom "Amadeus benda". Za decu su priređene posebne takmičarske igre i pena-parti. Svi posetioci su posluženi besplatnim vojničkim pasuljem. Iznad jezera su puštani lampioni, a slavlje je završeno vatrometom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!