PESME ZA DUŠU Spuštena zavesa na Festival "Zlatne harmonike Kraljeva"

G. ĆIROVIĆ

01. 08. 2022. u 11:31

Koncertom na Trgu srpskih ratnika u centru grada na Ibru posvećenom Predragu Živkoviću Tozovcu spuštena je zavesa na trodnevni ferstival „Zlatne harmonike Kraljeva“.

ПЕСМЕ ЗА ДУШУ Спуштена завеса на Фестивал Златне хармонике Краљева

GU u Kraljevu

Pred par hiljda Kraljevčana i milionskim televizizijskom auditorijumom, poslednje festivalske večeri pesme poznatog kraljevačkog harmonikaša, kompozitora i kantautora interpretirali su njegovi prijatelji i kolege - Lepa Lukić, Miroslav Ilić, Slavko Banjac, Snežana Kopunović, Aleksandar Tirnanić i Jovan Mihaljica, u pratnji orkestara Vlade Panovića i Miše Mijatovića. U program se uključio i Aleksandar Sofronijević koji je sa svojim orkestrom izveo neke od Tozovčevih najpoznatijih pesama, dok je Nikola Peković, sa ansamblom „Umetnička porodica“, izveo splet Tozovčevih pesama u aranžmanima za umetničku muziku.

GU u Kraljevu

Miroslav Ilić na festivalu u Kraljevu

Ovom prilikom najavljeno je da je u planu da sledeće godine Festival bude posvećen vrhunskom solisti na harmonici Novici Negovanoviću koji je takođe preminuo prošle godine.

- Nadam se da će Festival prerasti u pravi rasadnik i školu za mlade talente koji žele da krenu stopama svojih prethodnika, da nauče i sačuvaju narodnu muziku i srpsku tradiciju. Vreme je da ovaj grad dobije pravi muzički brend kojim će slaviti narodnu muziku – istakao je ovom prilikom Vlada Panović, jedan od naših najpoznatijih harmonikaša.

GU u Kraljevu

Mlade nade srpske harmonike

Na festivalu je održano i takmičenje mladih harmonikaša, a prva nagrada koja podrazumeva snimanje, aranžman i produkciju jedne numere u studiju Aleksandra Sofronijevića pripala je Jovanu Pajoviću iz Slatine kod Čačka, dok su novčane nagrade pripale Vojin Šundoviću iz Kraljeva i Miloš Budiću iz Banja Luke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!