75 DANA DUNAVOM: Apatin dočekao učesnike najstarije rečne regate

J. L.

28. 07. 2022. u 14:28

U pristaništu i marini „Apatin“ upriličen je doček učesnika 67. TID regate, najveće i najduže rečne regate na svetu.

75 ДАНА ДУНАВОМ: Апатин дочекао учеснике најстарије речне регате

foto:Pokrajinska vlada

Regata traje 75 dana i vesla se čitavih 2.080 kilometara Dunavom. Veoma je popularna u regionu i svetu i pored učesnika iz podunavskih zemalja ima ih i sa drugih kontinenata, poput veslača iz Sjedinjenih Američkih Država. Svake godine 26. juna regata kreće iz nemačkog grada Ingolštata, a završava se 28. avgusta u bugarskom gradu Silistri. U našu zemlju ulazi krajem jula kod Apatina, a izlazi sredinom avgusta kod Brze Palanke. Ovo je i najstarija regata na svetu, a prva je održana 1956. godine.

-Sve više u regionu reke nisu granice, nego mesta koja spajaju ljude, poput mostova koji povezuju obale. Cilj ove regate je zapravo spajanje i povezivanje zemalja i područja Dunavskog sliva, ali i svih onih koji žele da učestvuju i ovo je  izuzetna prilika da se ljubitelji plovidbe uvere u prirodne lepote naše zemlje – poručio je Nenad Ivaniševi, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. - Kvalitet i energija ovih ljudi, s obzirom na to da prođu toliki put i toliko kilometara zahvaljujući svom trudu, jer ovde nema motora, su nešto fantastično, i razgovor sa njima oplemenjuje. Oni obožavaju prirodu i vole da se druže, a mi ćemo, kao i do sada, podržavati sve njihove napore.

TID regatu kroz Srbiju organizuje Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije, a dunavskom deonicom u našoj zemlji vesla preko 150 učesnika. Osnovno pravilo TID-a je plovidba Dunavom čamcima kajak-kanuima po etapama koje se za svaku zemlju utvrđuju na međunarodnoj konferenciji.

Dnevne etape su u proseku duge oko 43 kilometra, a u etapnim mestima regata boravi jedan dan, osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje prolazi i u kojima se zadržava po dva dana.

Etapnih mesta u našoj zemlji ima 14 i to su Apatin, Bogojevo, Bačko Novo Selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo – Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekije, Kladovo i Brza Palanka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!