UČENICI UZGAJAJU ORGANSKU HRANU: Širi se ogledno imanje Poljoprivredno-veterinarske škole u Rekovcu

Z. GLIGORIJEVIĆ

16. 07. 2022. u 06:44

POLjOPRIVREDNO-veterinarska škola u Rekovcu, koja već ima ogledno imanje od 20 hektara pod krmnim biljem, uskoro će na školskoj ekonomiji imati novo ogledno dobro, koje će činiti hektar autohtonih i retkih sorti vinove loze, dva hektara voćnjaka, plastenici, staje i tovilište za svinje.

УЧЕНИЦИ УЗГАЈАЈУ ОРГАНСКУ ХРАНУ: Шири се огледно имање Пољопривредно-ветеринарске школе у Рековцу

Đaci uživaju i u branju paprike, Foto Z. Gligorijević

Trenutno se obrađuje 51,3 hektara, a ogledno dobro omogućiće da se obrađuje oko 60 hektara zemlje. Od 1. avgusta počeće priprema zemljišta za vinograd i voćnjake, na kojima će isključivo primenjivati organska proizvodnja. Napraviće i toplanu za grejanje plastenika i staklenika, u kojima će početi novu proizvodnju. Očekuju da će u januaru imati sopstveni paradajz i krastavac. Objekti za uzgoj stoke, trebalo bi da budu završeni do marta.

- Sagradićemo halu za 20 krava rase holštajn, dograditi tovilište za 20 priplodnih krmača i jednim nerastom rase jorkšir i landras, kao i tor za ovce. Pošto ćemo primenjivati nov način uzgoja, nadamo se da će svaka krmača imati po 16 prasadi, a da će krave davati po 50 litara mleka dnevno. U tome će nam pomoći znanje i iskustvo naučnika Instituta za primenu nauke u poljoprivredi iz Beograda, sa kojima smo partneri u ovom projektu, ali i Institut za voćarstvo, Institut za lekovito bilje i Institut za krmno bilje - navodi direktor Poljoprivredno-veterinarske škole Ljubiša Stevanović.

Đaci skladište pšenicu, Foto Z. Gligorijević

Što se tiče finansiranja, kaže da će konkurisati kod Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva prosvete, ali i kod evropskih fondova, a deo novca uložiće škola.

Ljubiša Stevanović, Foto Poljoprivredno-veterinarska škola

Ogledno imanje biće urađeno uz poštovanje svih standarda, dok će farme imati edukativni i komercijalni značaj. Boljoj realizaciji projekta nesumnjivo će doprineti digitalna meteorološka stanica, koju je Institut nedavno donirao školi.

Učenici rade na školskoj ekonomiji, Foto Poljoprivredno-veterinarska škola

NOVA ZNANjA I TEHNOLOGIJE

UČENICI, ali i poljoprivrednici iz Levča na imanju Poljoprivredno-veterinarske škole mogli bi da usvajaju nova znanja kroz primenu inovativne tehnologije u poljoprivredi. Edukacije ćemo organizovati tokom cele godine - kaže poljoprivredni stručnjak Boris Borisavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja