DEVOJČICA DOŠLA NA SVET POSLE 15 MINUTA: Kraljevački doktor po 14. put izvršio porođaj van porodilišta

S. BABOVIĆ

08. 07. 2022. u 13:16

BIO sam dežuran noćas i negde oko četiri sata otišao u ambulantu po hitnom pozivu, svedoči za „Novosti” specijalista opšte medicine dr Dragoslav Dugalić (60), legenda Zdravstvene stanice Ušće kod Kraljeva, kome je ovo 14. porođaj van operacione sale.

ДЕВОЈЧИЦА ДОШЛА НА СВЕТ ПОСЛЕ 15 МИНУТА: Краљевачки доктор по 14. пут извршио порођај ван породилишта

G.Šljivić

- Bolove je imala još sinoć, ali verovatno su procenili da nije sve krenulo. Kada su se odlučili da pođu put kraljevačkog porodilišta, videli su da je ipak došlo vreme i uputili se kod nas.

Dr Dugalić navodi da je porođaj bio gotov posle najviše 15 minuta.

- Bebica je odmah zaplakala, živahna, krupna, negde oko tri kilograma, priča dr Dugalić.

- Presekao sam pupčanik i dalje smo transportovali majku i bebu u porodilište Opšte bolnice „Studenica” Kraljevo.

Kako saznajemo, srećnoj majci Jeleni Avić (38) ovo je četvrto dete. Već ima dve devojčice i sina. I nije ni prvi put da iskusna ekipa ZC Ušće na svet donosi bebe van porodilišta. Noćas su dr Dugaliću asistirali njegova supruga dr Ana Dugalić, medicinska sestra Gabrijela Gajević i vozač Vladan Topalović.

Pamti dr Dugalić i porođaje ispred kraljevačkog porodilišta. Jedan od njih dogodio se pre šest godina, kada je dr Dugalić porodio Draganu Stanišić iz Milatkovica kod Raške. Tada je bukvalno na ulaz u krug Opšte bolnice majka izbacila i posteljicu, tako da je kompletan porođaj urađen u samom prevozu.

Teren koji pokriva ZS Ušće vrlo je zahtevan. Nepristupačna i razuđena teritorija ima oko 5.000 pacijenata. Saobraćajni udesi, povrede u rudniku, ujedi pčela, zmija, hitne reakcije, hirurške intervencije, dežurstva tokom noći, patronaža, čine da ova stanica bude pravi mali urgentni centar na magistrali.

- Lično sam se vratio u ovaj kraj jer sam obećao svojim pacijentima da ću njih da lečim - ispričao je dr Dragoslav Dugalić, poreklom iz Studenice, diplomac Medicinskog fakulteta u Moskvi.

Obećanje dato sunarodnicima je ispunio.

 

BONUS VIDEO: HAVARIJA U DOMU ZDRAVLjA: Radijator potopio ordinacije i ambulante u Kraljevu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)