OD VAROŠI DO GRADA: Svilajnac obeležio Dan opštine i odao počast Milosavu Zdravkoviću

Z. GLIGORIJEVIĆ

01. 07. 2022. u 06:30

POSLE temelja, koje je napravio Milosav Zdravković Resavac, resavski vojvoda, graditelj, diplomata i ktitor, nije bilo teško graditi Svilajnac - ocenio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović povodom Dana opštine, kojim se obeležava 29. jun 1866. godine, kada je knez Mihailo Obrenović Svilajnac proglasio varošicom.

ОД ВАРОШИ ДО ГРАДА: Свилајнац обележио Дан општине и одао почаст Милосаву Здравковићу

Proslava Dana opštine, Foto Z. Gligorijević

Sve što je on sagradio, opština je renovirala, na šta bi on verovatno bio ponosan, a naročito na ono što je urađeno poslednjih 10 godina.

- Zdravković je od sela uspeo da napravi varošicu, a mnogi kažu da smo mi uspeli da od nje stvorimo grad. Da bi bio pravi grad, naredne godine na ovaj dan otvorićemo nov muzej koji će sadržati sve značajne istorijske podatke, završićemo kompletnu vodovodnu mrežu, a naredne godine i kanalizacionu mrežu. Očekuje nas izgradnja novog mosta i obilaznice oko grada, napravićemo i carinu, koja je pre 200 godina prvi put osnovana u ovom gradu - dodao je Milanović.

Ministar bez portfelja Nenad Popović, zahvaljujući kome je realizovan projekat "Regionalni inovacioni startap centar Svilajanc", što je Svilajncu omogućilo da bude upisan na mapi inovacionih centara u ovom delu Evrope, rekao je da Svilajnac jeste, a u budućnosti će biti još bolji i snažniji centar za matematiku, tehnike i tehnologije.

Nagrađeni đaci generacije, Foto Z. Gligorijević

- Inovacioni startap centar biće simbioza između škole, izvanredne privrede i novih startap kompanija koje će proizvode da izvoze po celom svetu. Možda će centar tehnike i tehnologije Srbije da bude baš u Svilajncu, kao i Tehnički fakultet. U poslednjih godinu dana izgrađeno je pet fabrika, što se, ako upoređujemo sa brojem stanovnika, nije desilo ni u jednom gradu u Srbiji, a verujem ni u regionu istočne Evrope - naveo je ministar Popović.

Dan opštine bio je i prilika da se đacima generacije osnovnih i srednjih škola dodele novčane nagrade od po 60.000 dinara, učenicima koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim takmičenjima po 30.000 dinara i da se istaknutim pojedincima i organizacijama uruče priznanja.

Foto Z. Gligorijević

RESAVAC "PORUČIO" POTOMCIMA

NA Trgu heroja otkriven je spomenik Milosavu Zdravkoviću Resavcu, čiji je autor akademiski vajar Zoran Ivanović, a koautor akademski vajar Bogdan Dobrota. Spomenik je postavljen na mestu odakle je počinjalo Zdravkovićevo imanje. Za više od dva veka od kada je knez Miloš Obrenović Zdravkovića postavio za gospodara Resave, ovaj spomenik prvo je obeležje čoveku koji je svojim delovanjem postavio temelje savremenog Svilajnca.Zahvaljujući specijalnim scenskim efektima, Resavac se "obratio" svojim potomcima, i "poručio" im da je to "kamen novog početka i da oni za sobom ostave više nego što su nasledili".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)