POČELA BITKA DA DENIS PROHODA: Ispovest majke mladić iz Svilajnca koji se posle 10 meseci probudio iz kome

Z. GLIGORIJEVIĆ

14. 06. 2022. u 07:32

MLADIĆ Denis Milovanović (24) iz Sedlara kod Svilajnca, koji se nedavno, posle 10 meseci, probudio iz kome, od juče je smešten u Specijalističko-rehabilitacioni centar Krapinske Toplice u Hrvatskoj, gde ga očekuju dugotrajno lečenje i oporavak.

ПОЧЕЛА БИТКА ДА ДЕНИС ПРОХОДА: Исповест мајке младић из Свилајнца који се после 10 месеци пробудио из коме

Denis Milovanović pre saobraćajne nesreće i Tanja Mihailović, Foto Privatna arhiva

U ovo lečilište, mladi veb-dizajner stigao je sa majkom Tanjom Mihailović, a u komi je bio od Vidovdana prošle godine, kada je u saobraćajnoj nesreći automobilom sleteo s puta i udario u bedem.

- Ne znam ni koliko će trajati Denisova rehabilitacija, ni kojom brzinom će se oporavljati. Lekari još nisu napravili predračun. Oni su ga pregledali, ali ništa nisu rekli o daljem toku lečenja. Najviše bih volela da mu se potpuno vrati glas da bismo mogli da razgovaramo. Zasad čitamo sa njegovih usana, a nekada možemo da razumemo po koju reč. Potom se nadam da će moći samostalno da sedi, a onda i da hoda, da napravi prvi korak - ne skriva majka Tanja želje i nadanja.

Foto Privatna arhiva

Medicinskom čudu koje se dogodilo Denisu, bez ikakve sumnje, najviše se obradovala njegova majka, koja nije skrivala da gaji nadu u njegovo buđenje. Kako je u ispovesti za "Novosti" ispričala krajem janura ove godine, nadu da Denis može da se oporavi gradila je na saznanju da je moguće da se uradi intervencija na mozgu i da mu se ugradi stimulator u moždano tkivo. Kako je tada kazala, profesor dr Tihomir Ilić, jedan od najboljih neurologa u Srbiji, uputio ih je na dr Darka Hudija i dr Marinu Raguž iz Zagreba. Posle neurološkog pretraživanja i analiza, rečeno im je da je Denis dobar kandidat za tu operaciju, pogotovu što je iz stanja duboke ušao u srednju komu.

Srećom, Denis se probudio bez te operacije. Taj trenutak, kaže naša sagovornica, nikada neće zaboraviti.

- "Može palačinke?", bilo je prvo što je moj Denis tada izgovorio - uzbuđeno nam priča Tanja.

- Bilo je to pre mesec i po. Svi smo bili u šoku kada je to rekao. Sada smo presrećni.

Verujući da su "pregurali" najgore i da će sve biti dobro, Tanja nam je do detalja opisala prve trenutke Denisovog ponovnog stanja svesti:

- Najpre je nešto počeo da mumla. U trenutku sam se setila da treba da zatvorim kanilu na njegovom vratu, i on je zatražio palačinke. Odmah sam mu spremila. Za tri minuta pojeo je pet komada. Onda sam počela da ga ispitujem. Nekoliko dana sam tako komunicirala sa njim. Nisam znala ni smem li da se radujem, da li je možda slučajno progovorio. Svašta mi je prolazilo kroz glavu. Poverovala sam tek kada smo otišli lekaru. Kada je on potvrdio da se moje dete posle 10 meseci probudilo iz kome, kao i da treba da mu se izvade i kanila i sonda, nisam znala ima li kraja mojoj sreći.

Sada je, kako kaže, sve usmereno na Denisovu rehabilitaciju. Za to su potrebna sredstva, ali deo je već prikupljen, budući da je prethodnih meseci, zahvaljujući prijateljima i humanim ljudima, sakupljan novac za mladićevu operaciju u Hrvatskoj.

- Do sada smo sakupili 35.000 evra, a mesec dana Denisovog boravka u bolnici koštaće od 8.000 do 10.000 evra, ne računajući troškove baklofenske pumpe, koja sprečava spazam mišića, i botoksa, jer još nije poznato koliko će mu jedinica biti potrebno - priča Tanja.

Troškovima treba dodati i privatni smeštaj u kojem ona boravi kako bi svakodnevno bila uz sina.

Foto Privatna arhiva

SAMO NEK JE KRENULO NABOLjE...

NAJVAŽNIJE je da je Denis svestan okoline i onoga što se dešava oko njega. Udove zasada pokreće neznatno. Glavu još ne može da pokrene samostalno. Samo nek je krenulo nabolje, nadam se da će sve biti u redu i da će moj sin pobediti u svojoj neverovatnoj borbi za život - kaže Tanja Mihailović.

POMOĆ

LjUDI dobre volje koji žele da pomognu da se Denis što pre oporavi novčanu pomoć mogu da uplate na žiro-račun Tanje Mihailović 325-9300500237646-44 u OTP banci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas