OTAC I ĆERKA ČISTE OBALE: Poduhvat Aleksandra Milovanovića iz Svilajnca i njegove naslednice Dunje

Z. GLIGORIJEVIĆ

23. 06. 2022. u 10:24

ŠUMARSKI tehničar-lovočuvar LU "Mika brada" Aleksandar Milovanović i njegova petogodišnja kćerka Dunja iz Svilajnca sa obala reka Resave i Velike Morave sakupili su 10 punih džakova otpada, čija je zapremina 120 litara.

ОТАЦ И ЋЕРКА ЧИСТЕ ОБАЛЕ: Подухват Александра Миловановића из Свилајнца и његове наследнице Дуње

Milovanovići pozivaju i ostale da im se pridruže, Foto Privatna arhiva

Njih dvoje su od prošle godine očistili obalu Resave, a potom i oko 500 metara obale Velike Morave, duž koje se nalazi komercijalno lovište. Najviše je bilo plastike, razbijenog stakla, koje je veoma opasno po ljudi i divljač, kao i ambalaže u kojoj su bili pesticidi. Bilo je i dosta kabastog otpada, poput šporeta, veš-mašina i sličnih predmeta, koje je Aleksandar uklonio sa ocem Nenadom.

Foto Privatna arhiva

- Najveći problem je što poljoprivrednici, koji njive tretiraju raznim pesticidima, praznu ambalažu bacaju na obale reka. To ne samo da zagađuje životnu sredinu, već je i opasno za divljač, koja se hrani detelinom i žitaricama. Moraćemo da podignemo svest poljoprivrednika, kako bi smanjili upotrebu hemikalija u proizvodnji - kaže Aleksandar.

On dodaje da je pred njima još puno posla i poziva zainteresovane koji žele da im se pridruže i da organizuju veliku akciju čišćenja obala dveju reka, koje su pravo bogatstvo za Donju Resavu, jer mnogi nemaju nijednu reku. U planu im je i postavljanje tabli na kojima će pisati da je to teritorija na kojoj se hrane pčele, kao i organizovanje radionica na kojima bi apelovali na očuvanje prirode, jer, ukoliko se poremeti ekosistem, ljudima nema ni života na planeti.

Foto Privatna arhiva

VRATITI DECU PRIRODI

DUNjA i ja smo spontano počeli da uklanjamo otpad sa obala, jer sam hteo da je naučim pravim vrednostima i otrgnem od odrastanja uz mobilni telefon. Pravimo i hranilišta za divljač i čeke za njihovo osmatranje. Decu treba vratiti prirodi - poručuje Aleksandar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega