SPOMENIK MILOSAVU ZDRAVKOVIĆU RESAVCU: Prvo obeležje čoveku koji je svojim delovanjem postavio temelje savremenog Svilajnca

Z. GLIGORIJEVIĆ

30. 06. 2022. u 12:23

POVODOM Dana opštine Svilajnac, kojim se obeležava 29. jun 1866. godine kada je knez Mihajlo Obrenović Svilajnac proglasio varošicom, na Trgu heroja sinoć je otkriven spomenik Milosavu Zdravkoviću Resavcu, čiji je autor akademiski vajar Zoran Ivanović, a koautor akademski vajar Bogdan Dobrota.

СПОМЕНИК МИЛОСАВУ ЗДРАВКОВИЋУ РЕСАВЦУ: Прво обележје човеку који је својим деловањем поставио темеље савременог Свилајнца

Foto:Z.Gligorijević

Skulptura je visoka 2,5 metra, teži 310 kilograma, granitni postament je 170 centimetara, pa je njegova ukupna visina 4,20 metara. Spomenik je postavljen na mestu odakle je počinjalo Zdravkovićevo imanje, koje se prostiralo sa obe strane reke Resave. Za više od dva veka od kada je knez Miloš Obrenović Zdravkovića postavio za gospodara Resave, odnosno ober-kneza Ćuprijske nahije, ovaj spomenik prvo je obeležje čoveku koji je svojim delovanjem postavio temelje savremenog Svilajnca.

Zahvaljujući specijalnim scenskim efektima, Resavac se „obratio“ svojim potomcima, i „poručio“ im da je to „kamen novog početka i da oni za sobom ostave više nego što su nasledili“. Događaj je uveličao desetominutni vatromet.

Foto:Z.Gligorijević

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!