NEGOTIN U ZNAKU TRADICIONALNE MUZIKE: Završen Vokalni etno festival mladih

S. M. JOVANOVIĆ

26. 06. 2022. u 15:34

PROGLAŠENjEM najboljih izvođača u kategoriji obrade i izvođenju tradicionalnih pesama završen je Međunarodni Vokalni etno festival mladih (VEF). Festival je okupio 10 grupa iz Srbije, Republike Srpske, Severne Makedonije i Bugarske.

НЕГОТИН У ЗНАKУ ТРАДИЦИОНАЛНЕ МУЗИKЕ: Завршен Вокални етно фестивал младих

Foto: S.M.Jovanović

Pevačka grupa „Vreteno“ iz Banatskog Karađorđeva laureat je ovogodišnjeg Vokalnog etno festivala mladih u Negotinu u kategoriji tradicije. Žiri u sastavu: profesor doktor Dimitrije Golemović, etnomuzikolog i kompozitor, dr Zorana Guja, etnomuzikolog i Davor Sedlarević, specijalista vaspitač za tradicionalne igre prvu nagradu dodelio je u ovoj kategoriji i Ženskoj pevačkoj grupi “Gusle“ iz Kikinde, koju, takođe vodi Igor Popov. Druga nagrada je pripala Pevačkoj grupi Odseka za tradicionalno pevanje i sviranje MŠ “Mokranjac” iz Beograda, kao i severnomakedonskoj Katedri za tradicionalnu muziku i igru DMBUC “Ilija Nikolovski – Luj” iz Skoplja, koja je nastupala onlajn.

- Ono što se vidi iz godine u godinu je da je VEF u Negotinu svake godine sve kvalitetniji i da sve kvalitetnije grupe dolaze na ovaj festival. U Srbiji nema mnogo festivala ovoga tipa, nažalost, i ovo malo što ih ima su takmičarski, a ja bih izuzetno voleo da u nekom narednom periodu u Srbiji počne održavanje revijalnih festivala kada će deca mnogo bolje pevati jer neće biti pod utiskom takmičenja“, kaže Igor Popov, glavni umetnički rukovodilac igračkih grupa iz Kikinde i Banatskog Karađorđeva.

Foto: S.M.Jovanović

Vokalna radionica “Bistrik“ Bilje Krstić

U kategoriji obrada titulu laureata osvojila je Vokalna radionica “Bistrik“ Bilje Krstić iz Beograda.

-Kao nekom ko je i živeo u Negotinu i ovde počeo radnu karijeru ove nagrade su mi jako drage i nadam se da će se još množiti. Generacija koja je osvojila nagradu 2017. ovde više ne peva, ovo su sada mlade snage. Ovo samo pokazuje koliko deca obožavaju tradicionalnu muziku, poštuju i jako lepo pevaju, a gde ćete lepše da pevate nego u Negotinu, gde je jedan Mokranjac živeo i svi mi koji dolazimo imamo neku odgovornost da sve prenesemo na najboli način – impresije su Biljane Krstić nakon proglašenja najboljih.

Drugo mesto u kategoriji obrada pripalo je Etno grupi “Zlatovez” Umetničke škole “Stevan Mokranjac” iz Negotina i bugarskom Narodni horu “Boja” iz Vidina. Treća nagrada je, odlukom žirija, pripala Ansamblu Požarevačke gimnazije i Etno sekciji Prve kragujevačke gimnazije, koji su nastupali onlajn.

-Festival je sve bolji i bolji i njegov kvalitet raste i pokazuje da ta deca u ovo vreme danas odolevaju svim izazovima i pobeđuju. Svi se vraćaju u svoje sredine osokoljeni da budu još bolji. Deca ne smeju da izgube motiv a to je vera u budućnost – rekao je predsednik žirija, prof. dr Dimitrije Golemović.

Ovogodišnji Vokalni etno festival mladih koji organizuje Kreativno udruženje „Nego“, uz tehničku podršku Doma kulture i Muzeja Krajine i pokroviteljstvo Ministarstva kulture i informisanja i Opštine Negotin otvorili su svojim nastupom prošlogodišnji pobednici, crnogorski ansambli Ženska pjevačka grupa „Đude“ iz Kolašina, pobednik u kategoriji tradicionalnog pevanja i Dečija klapa „Primorkinje“ iz Škole osnovnog muzičkog obrazovanja iz Budve, pobednik u kategoriji obrada.

-Mi smo ovde domaći i osećamo se kao domaći. Ženske pjevačke grupe „Đude“ ne bi bilo da nije bilo Vokalnog etno festivala mladih i prvog nastupa na VEF-u na preporuku profesorke Zlate Marjanović i naših dana iz Kreativnog udruženja „Nego“. Mi ne idemo da se takmičimo. Idemo da pevamo i uživanje nam je da dođemo u Negotin, gde nam je lepo, prijatno se osećamo i jedva čekamo da nekog iz Negotina ugostimo u Kolašinu – ističe Davor Sedlarević, specijalista vaspitač za tradicionalne igre u Crnoj Gori i umetnički rukovodilac „Đuda“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a