OPŠTINSKI "KVASAC" ZA BIZNIS: Temerin nedavno dobio 18 novih preduzetnika, a 15 nezaposlenih našlo posao

Z. Rajić

25. 06. 2022. u 06:20

OPŠTINA Temerin je dobila 18 novih preduzetnika, a 15 nezaposlenih je našlo posao kod 10 poslodavaca.

ОПШТИНСКИ КВАСАЦ ЗА БИЗНИС: Темерин недавно добио 18 нових предузетника, а 15 незапослених нашло посао

Subvencije za samozapošljavanje, Foto Opštinska uprava

To su rezultati konkursa koji je za dodelu subvencija za samozapošljavanje i otvaranje radnih mesta lokalna samouprava raspisala početkom marta, a obnarodovala ih nedavno svečanom dodelom ugovora pokretačima biznisa i vlasnicima firmi spremnih da povećaju broj zaposlenih.

- Za te namene smo iz budžeta izdvojili šest miliona dinara, po 200.000 za ljude koji započinju sopstveni biznis i po 160.000 poslodavcima za svako novootvoreno mesto.

Konkurs je obustavljen kad se prijavio određeni broj kandidata koji su ispunjavali uslove - rekao je predsednik opštine Temerin Mladen Zec.

Natalija Đorćević, Dušan Marjanović , Foto Opštinska uprava

Dušan Marjanović, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere u južnobačkoj filijali NSZ u Novom Sadu, istakao je da je, zahvaljujući podsticajima lokala, nezaposlenost u Temerinu od prošle do ove godine smanjena za 18 odsto. Mira Rodić, članica OV, zadužena za privredu, predočila je da u Temerinu sa 28.000 stanovnika, koji čine još i naselja Bački Jarak i Sirig, ima više od 1.200 privatnih preduzetnika.

- Oko tri četvrtine svih zaposlenih u našoj opštini je u oblasti privrede i preduzetništva, što je uslov razvoja lokalne zajednice. U poslednjih deset godina nezaposlenost u Temerinu opala je za neverovatna 53 odsto - iznela je Rodićeva.

Koliko znači podstrek Opštine, objasnila je Natalija Đorđević, koja je odlučila da se bavi video-produkcijom.

- Deo subvencije potrošiću na opremu i elemente koji nedostaju, a ostatak ću deponovati za izmirenje poreza - kazala je Natalija.

PRESLIKANO

Marjanović je saopštio da je u Temerinu trenutno svega oko 1.200 nezaposlenih, navodeći da je situacija u ovoj opštini "preslikana" iz Južnobačkog okruga, gde se za 10 godina takođe prepolovio broj ljudi koji čekaju posao.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JOŠ JEDAN NESAVENSI VOZAČ NA PUTEVIMA SRBIJE: Korisnici društvenih mreža besni, terao kamion u suprotnom smeru (FOTO)