POČETNICI TEŠKO STIŽU DO NOVCA: Malim i srednjim preduzećima nedostaju alternativni izvori finansiranja

S. B.

09. 06. 2022. u 11:30

FINANASIRANjE malih i srednjih preduzeća i preduzetnika većinom čini kreditna ponuda bankarskog sektora, dok nedostaju drugi oblici - garancijske šeme, fondovi preduzetnog kapitala, mikrofinansiranje, koji bi omogućili povoljnije uslove, naročito za početnika u poslovanju.

ПОЧЕТНИЦИ ТЕШКО СТИЖУ ДО НОВЦА: Малим и средњим предузећима недостају алтернативни извори финансирања

Foto Tanjug

Problem predstavlja i nedovoljna informisanost malih i srednjih preduzeća i preduzetnika za pristup različitim izvorima finansiranja. Ovo je ukratko zaključak Državne revizorske institucije nakon sprovedene revizije svrsishodnosti poslovanja "Unapređenje pristupa izvorima finansiranja za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetnika".

Analiziran je period od 2017. do 2020. godine. Ministarstvo privrede je u tom periodu sprovelo programe finansijske podrške malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, usmerene na podršku započinjanju i daljem širenju i unapređenju poslovanja, u iznosu od oko 5,4 milijarde dinara.

- Po Programu za nabavku opreme u 2020. godini, 58 odsto postojećih klijenata banaka, lizing kompanija dobilo je 64 odsto ukupnog iznosa bespovratnih sredstava, dok je novim klijentima odobreno 36 odsto - stoji u izveštaju. - Oko 40 odsto iznosa bespovratnih sredstava, 1,8 milijardi dinara, dodeljeno je pojedinim malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima koji su dve i više godina, ponekad i uzastopno, dobijali bespovratna sredstva. Uslov je bio da ukupno primljena državna pomoć u tekućoj i prethodne dve godine ne pređe iznos od 23 miliona dinara.

Revizori ističu i da visina kamatne stope nije bila odlučujući faktor za izbor banke u kojoj su mala i srednja preduzeća podnosila zahtev za dodelu kredita.

- Zahtevi su uglavnom podneti bankama čije su kamatne stope među najvišim u rangu ponuđenih kamatnih stopa - napominje DRI. - Bankama sa najniže ponuđenom kamatnom stopom podnet je mali broj zahteva ili nije bilo nijednog.

Revizori tako zaključuju da se unapređenje pristupa alternativnim izvorima finansiranja za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetnika ostvaruje sporo. Iako je uspostavljen pravni okvir, u Srbiji nije osnovan javni fond preduzetnog kapitala u kojem je država većinski vlasnik.

LIZING NEDOVOLjNO RAZVIJEN

LIZING kao alternativni oblik finansiranja nije dovoljno razvijen i zastupljen - zaključuju revizori. - Realizovana bespovratna sredstva uz finansijski lizing čine oko 13 odsto vrednosti. Garancijska šema je primenjena za finansiranje Programa promocije preduzetništva i samozapošljavanja. Garancija koju izdaje Fond pokriva 60 odsto svakog individualnog kredita, uključujući iznos redovne kamate.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade