DA NAM SELA BUDU BLIŽA: Salapura u Stajićevu (FOTO)

B.G.

26. 05. 2022. u 23:31

GRADONAČELNIK Zrenjanina Simo Salapura, sa svojim saradnicima, u okviru radne aktivnosti "Da nam sela budu bliža", posetio je Stajićevo, najmlađe selo na teritoriji grada.

ДА НАМ СЕЛА БУДУ БЛИЖА: Салапура у Стајићеву (ФОТО)

Foto: grad Zrenjanin

On je sa predstavnicima mesne zajednice i seoskih udruženja, razgovarao o mogućnostima daljeg i još bržeg razvoja ovog sela nadomak Zrenjanina i obišao poljoprivredno gazdinstvo i živinarsku farmu u izgradnji Veseljke Milanović. 

Stajićevo je najmlađe naselje na gradskoj teritoriji, formirano nakon Prvog svetskog rata, kada je elemirski paroh Sava Stajić pokrenuo akciju da se na tom prostoru izvrši 

kolonizacija srpske sirotinje i bezemljaša,a po njemu je selo i dobilo ime. 

Kada je osnovano, u selu je živelo 1.270, a broj se postepeno uvećavao, do sadašnjih preko dve hiljade, pa je Stajićevo među retkim naseljima čije se stanovništvo ne osipa, a ove godine obeležiće i jubilej 100 godina od formiranja i kolonizacije. 

Foto: grad Zrenjanin

 

- Selo je komunalno dobro opremljeno, sve ulice su asfaltirane i počelo je priključenje domaćinstava na izgrađenu kanalizacionu mrežu, a svakako je lepa vest  da postoji izražena potreba za formiranjem jaslene grupe i pomoć roditeljima koji su u velikom broju zaposleni u gradu, jer se u selu godišnje rodi 25 do 30 beba - kaže gradonačelnik Salapura, uz napomenu da je sa svojim domaćinima razgovarao o uređenju atarskih puteva, izgradnji kapele na mesnom groblju i drugim projektima koji spadaju u poslove tekućeg održavanja, kao i izradi dokumentacije za priključenje Stajićeva na gradski vodovod.  

PROSLAVA VEKA OD.OSNIVANjA

Uveliko su u toku  pripreme za proslavu značajnog jubileja, veka od osnivanja sela, koja će biti od 19. do 21.avgusta.

Poljoprivredno gazdinstvo Veseljke Milanović primer je porodičnog biznisa u oblasti 

poljoprivrede, a uz bavljenje stočarstvom, podižu i živinarsku farmu i namenski objekat u kojem će u narednih šest meseci biti zasnovana proizvodnja pilića. 

-  Pre dva meseca puštena je u funkciju kanalizacija, na koju je priključeno oko 100 domaćinstava, urađena su i dva atarska puta na seoskoj teritoriji i očekujemo odobrenje za dobijanje materijala za uređenje svih izlaza iz sela - naglasio je Bojan Janjić,npredsednik Saveta Mesne zajednice Stajićevo.

BONUS VIDEO - KROJAČEV LEGAT OD 5.000 KNjIGA: Priča o Bošku Nikoliću, abadžiji iz Donjeg Ribnika

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati