"STRMA RAVNICA": Izložba povodom stogodišnjice od kolonizacije Vojvodine

B. Grujić

02. 05. 2022. u 10:54

IZLOŽBA Muzeja Vojvodine, pod nazivom Strma ravnica, povodom stogodišnjice od kolonizacije Vojvodine 1921. godine, autora Bogdana Šekarića, muzejskog savetnika etnologa, i Dimitrija Mihajlovića, kustosa istoričara, u prisustvu velikog broja posetilaca, otvorena je u Muzeju u Zrenjaninu.

СТРМА РАВНИЦА: Изложба поводом стогодишњице од колонизације Војводине

Foto: Muzej Zrenjanin

Izložba obeležava jubilej jednog veka kolonizacije vojvođanskih oblasti, kada je nakon Prvog svetskog rata i formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca došlo do značajnih demografskih promena, a dobrovoljci srpske vojske su imali pravo na obećanu zemlju u mladoj državi.  

Najveći broj kolonista dobrovoljaca dolazio je iz dinarskih predela Kraljevine SHS, tačnije Bosne, Hercegovine, Crne Gore, Like, Banije, Korduna, Dalmacije, ali i iz Banata, Bačke, Baranje, Srema i Slavonije. Zajedno sa kolonističkim talasom pomeralo se i lokalno slovensko stanovništvo dok su iz Mađarske i Rumunije pristizale one srpske porodice koje su se odlučile da optiraju i nasele se u novonastaloj južnoslovenskoj državi.

Foto: Muzej Zrenjanin

Kao rezultat terenskog istraživanja u preko 30 mesta širom Vojvodine, izložba Strma ravnica, predstavlja jedan vek života kolonističke populacije na vojvođanskim prostorima i sadrži odlikovanja, oružje, dokumenate, narodne nošnje i razne poljoprivredne radilice,  alat, pokućstvo i fotografije. Izložbu prate dokumentarni filmovi koji govore o sećanju svedoka okupacije u Drugom svetskom ratu i sudbine dobrovoljačkih porodica, rušenja spomenika Kralja Petra I Karađorđevića, gradnje dobrovoljačkih naselja i pravljenja hrane karakteristične za stari zavičaj kolonista.

Foto: Muzej Zrenjanin

Predmeti na postavci mahom su vlasništvo porodica potomaka srpskih ratnih dobrovoljaca i uz njihovu pomoć, ali i uz pomoć recenzenata, stručnih saradnika i prijatelja, izložba Strma ravnica predstavlja kulturno i materijalno nasleđe srpskih dobrovoljaca kolonista iz Velikog rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ROMANI LETICE MILOVANOVIĆ: Borska spisateljica večeras u Paraćinu