TRADICIJA NASTAVLJENA NAKON DVE GODINE: Komaranska košija kod Brodareva okupila na hiljade posetilaca (FOTO)

A.Rovčanin

01. 05. 2022. u 20:10

MEĐUNARODNI praznik rada je tradicionalno u Prijepolju obeležen izlaskom građana u prirodu, međutim najveselije je bilo u komaranskom kraju, gde su održane trke konja.

ТРАДИЦИЈА НАСТАВЉЕНА НАКОН ДВЕ ГОДИНЕ: Комаранска кошија код Бродарева окупила на хиљаде посетилаца (ФОТО)

Foto: A.Rovčanin

Nakon dvogodišnje pauze, zbog pandemije virusa korona, ponovo je 1. maja na Boretinom brdu, iznad Brodareva održana Komaranska košija 52. po redu, kojoj je prisustvovalo više hiljada građana. Boretino brdo i ovoga puta bilo je poprište sportskog nadmetanja i zabave.

Pored druženja velikog broja ljudi iz dijaspore, Prijepolja, Bijelog Polja, Pljevalja, Priboja i još nekoliko gradova sa tromeđe, posetioci su imali priliku da prate sportska takmičenja u tradicionalnim veštinama bacanju kamena s ramena, skoku udalj, krosu i konjičkim trkama. 

Član Organizacionog odbora 52. Komaranske košije Miralem Bjelak, kaže da je ponosan što se tradicija odražavanja košije, nastavila nakon dvogodišnje pauze. On navodi da će žitelji ovog kraja, učiniti sve kako bi u budućnosti unapredili ovu manifestaciju i učinili je još masovnijom.

- Nekada se ovde okupljalo više od 10 hiljada ljudi, sada je posle dvogodišnje pauze u održavanju taj broj manji. Međutim, nadam se da ćemo već iduće godine ponovo okupiti stari broj posetilaca. Biće tu i nekih novih sadržaja – kaže Bjelak i dodaje da ovu manifestaciju čini posebnom to što decenijama neguje i prestavlja dobar primer za očuvanje odnosa između Bošnjaka i Srba koji složno žive na ovom prostoru.

Najzaniljiivji deo 52. Komaranske košije bile su konjičke trke, koje su održane u tri discipline i to brdsko planinska trka, za arapska grla i glavna trka rasnih konja. U glavnoj trci, na stazi dugoj 1.150 metara pobedu je odnelo glro “Mutahafiz” vlasništvo beograđanke Irene Planić, sa džokejom Lucom Vasiljevićem iz Požarevca. 

- Ljubav prema konjima datira od 2011 godine, kada sam kupila prvog konja i počela da učestvujem na trkama i posećujem hipodrome. Ovde na Boretino brdo dolazim već nekoliko puta i uvek je jaka konkurencija – kaže Irena, vlasnica pobedničkog grla.

Amer Bjelak pobednik je kros trke, u skoku udalj najbolji je bio Eldar Planić, dok je u bacanju kamena s ramena ubedljivo pobedu odneo Adnan Sinačević, brat od strica olimpijca u bacanju kugle Armina Sinančevića, koji je ne tako davno učestvoveo i pobeđivao na ovoj manifestaciji.

Direktorka Turističke organizacije Prijepolje, Dragana Varaklić, navodi da je zadovoljna što je Komaranska košija obnovljena nakon dvogodišnje pauze. Ona ističe da će u narednom periodu raditi, zajedno sa ljudima iz lokalne samouprave i organizacionim odborom na unapređenju manifestacije, koja će već iduće godine biti upotpunjena sa novima sadržajima, kako bi privukli što više posetilaca.

Nagrade najboljima u sportskom takmičenju uručio je predsednik opštine Vladimir Babić, koji je izrazio zahvalnost svima koji su doprineli da se ova manifestacija obnovi.

Komaranska košija je tradicionalno takmičenje nastalo od nekadašnjih svatovskih trka konja, koji su kroz selo Komarani prolazili vodeći mladu, a najbrži dobijali darove. 

Organizatori 52. Momaranske košije su Turistička organizacija Prijepolje, Opština Prijepolje i Mesna zajednica Orašac.
 

BONUS VIDEO: 

PRVO OVOGODIŠNjE KUPANjE NA TISI

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda