POSLE DVE GODINE PAUZE ZBOG EPIDEMIJE: Međunarodni festival vina u Župi

S. B.

30. 04. 2022. u 20:20

MEĐUNARODNI festival vina u Aleksandrovcu održaće se sutra u Župskom dvoru, a vrata turistima otvoriće čak 70 registrovanih vinarija! Očekuje se učešće 80 poznatih proizvođača vina, kao i poseta više hiljada turista.

ПОСЛЕ ДВЕ ГОДИНЕ ПАУЗЕ ЗБОГ ЕПИДЕМИЈЕ: Међународни фестивал вина у Жупи

foto: S. Babović

- Svi su željni susreta sa župskim vinima, posle dve godine pauze zbog epidemije - priča za “Novosti” Vladimir Rašković, direktor Turističke organizacije u Aleksandrovcu.

- Najviše najavljenih posetilaca imamo iz susednih turističkih centara, Kopaonika i Vrnjačke Banje. U danima praznika, sve vinarije biće otvorene: 52 trenutno imaju prostore za degustaciju za četiri do 100 gostiju. Smeštaj turista je i u odmaralištu u Mitrovom polju.

foto: S. Babović

Na Međunarodnom festivalu u Župskom dvoru od podneva je moguće probati najbolja župska vina, a nešto kasnije i odslušati predavanja o novim izazovima vinarstva i vinogradarstva. Osim vinarija, tuirsti mogu posetiti i Zavičajni muzej, koji od ove nedelje nudi i novu stalnu postavku,ali i originalni Muzej vinarstva i vinogradarstva.

- Nadam se da ćemo ove godine imati i do 15.000 posetilaca, budući da će biti i Župske berbe na jesen - kaže za “Novosti” istoričar Đorđe Živadinović, vodič u Muzeju vinarstva i vinogradarstva.

- Posetioci najviše budu fascinirani Poljanskim dvorom, etno-postavkom sa starinskim alatkama, mašinama za obradu grožđa,tako da je naš muzej odlična prva stanica za upoznavanje istorijata vinarstva.

Da se u Župi vino proizvodi najkasnije od 1196. godine, kada je veliki župan Stefan Nemanja 1196.godine manastiru Studenica poklonio više ovdašnjih vinogradarskih sela jasno je na svakom koraku. Muljače, vage, burad, stare prese, kazani, deo su muzejske kolekcije, kao i fotografije prvih enologa, podrumara. Muzej je jedinstven i zbog posebnog prostora za degustaciju sa vinima 19 poznatih vinarija.

foto: S. Babović

U Aleksandrovcu za praznike vredi posetiti i školske vinograde odmah do muzeja, ali i okolinu: manastire Drenča, Rudenica, Svetog Kozme i Damjana u Plešu i Manastir Svete Petke u Šljivovu, kao i čak 23 crkve. Jedna od novijih je nadomak školskih vinograda, posvećena svim srpskim svetiteljima, a posebno atraktivna je Kožetinska crkva na periferiji grada, prva slobodna bogomolja u Karađorđevoj Srbiji osveštana 1804. godine.

FRANCUSKI KONZUL:OVO JE SRPSKA ŠAMPANjA

NAJPOZNATIJE sorte koje se mogu probati u Aleksandrovcu su pored tamjanike i prokupca,župski bojadiser, sovinjon, semijon, župljanka, šardone,rizling.Garanciju kvaliteta dao je 1904.godine lično francuski konzul Deko, nazivajući župski kraj “srpskom Šampanjom”.

BONUS VIDEO:

BIĆE VINA: Grožđe se bere tačno u određenom trenutku i od toga zavisi sve

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!