U METALNOJ ŠACI I JAJE SIGURNO: Jedinstveni inovativni robotski uređaj, rezultat pameti domaćih stručnjaka, napravljen u Novom Sadu

Lj. Preradović

26. 04. 2022. u 07:13

NEŽNO i sa sigurnošću kakvom verovatno ne bi ni svaka ljudska, robotska šaka precizno i čvrsto među prste uzima jaje, a da pritom ne ošteti tananu ljusku.

У МЕТАЛНОЈ ШАЦИ И ЈАЈЕ СИГУРНО: Јединствени иновативни роботски уређај, резултат памети домаћих стручњака, направљен у Новом Саду

Profesor Mirko Raković pored izuma, Foto N. Karlić

S istom lakoćom, ruka hvata i pakovanje deterdženta teško nekoliko kilograma i spušta u korpu, a zatim i bocu sa vodom, ali i stvari drugačijih oblika i težine. Ova, u svetu savremena veštačka, robotska ruka, nastala u laboratoriji u Novom Sadu, rezultat je udruživanja znanja i stručnosti dve domaće kompanije "Sigmoid" iz Novog Sada, i "HTEC" iz Beograda i dve visokoobrazovne ustanove - novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i Elektronskog fakulteta iz Niša.

Robotsku šaku sa senzorima, od sličnih izdvaja i to što je od ideje do finalnog proizvoda, sve plod domaće pameti.

- Robotika je uvek bila snažna na ovim prostorima i ima duboke korene - na početku razgovora za "Novosti" govori nam Mirko Raković, vanredni profesor novosadskog Fakulteta tehničkih nauka i suvlasnik firme "Sigmoid".

- Robotsku šaku u industriji smo identifikovali kao nešto interesantno, jer postojeće u svetu ne mogu da pokriju širok asortiman stvari i predmeta, raznovrsne teksture. Mi smo hteli uređaj koji može da manipuliše sa različitim oblicima i težine od deset grama do deset kilograma, bez ispadanja, lomljenja ili gnječenja.

I u tome su, što je najvažnije uspeli. Robotska šaka sa senzorima hvata svako voće, osetljivo poput jagode, ali i jabuke ili dunje, tako da prilikom manipulacije nema nikakvih oštećenja.

- Bitan aspekt ove robotske šake je da osetljive predmete, poput jaja ili čeri paradajza ne zgnječi tokom manipulacije, jer može da detektuje i izmeri silu i da se prilagodi obliku - objašnjava naš sagovornik, dodajući da zahvaljujući tome može da hvata i alate, šolje, a ide se ka tome da nijedan oblik ne predstavlja problem.

- Zahvaljuju senzorima na vrhovima prstiju mere se konktaktne sile prilikom hvatanja i to omogućava da se upravlja jačinom stiska i određuje pouzdanost hvata kako se ne bi dogodilo da predmet isklizne ili se pomeri tokom manipulacije.

A razvoj ove robotske šake, počeo je pre četiri godine na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka, gde su stručnjaci radili na stvaranju petoprste šake za već čuvenog humanoidnog robota "Marka", prvog takvog u Srbiji, koji je u novosadskom Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine pomagao prilikom terapija malim pacijentima obolelim od cerebralne paralize.

Foto N. Karlić

Od ideje se, ipak, nije odustajalo. Korišćenjem savremenih tehnologija, znanjem i stručnošću nastavili su da rade, a onda su se prijavili na konkurs Fonda za inovacionu delatnost Srbije i projekat robotske šake je počeo juna 2019. godine. U razgovoru sa privrednicima o planu da se razvije petoprsta šaka za industriju, došlo se do saznanja da je i ona sa tri prsta dovoljna, ali da je bitna robusnost i da pokrete može da ponavlja mnogo puta.

UZOR LjUDSKA ŠAKA

ZA robotsku šaku, našim stručnjacima je, objašnjava profesor Raković, uzor bila ljudska i za korak su joj bliži, mada ova još ne može da uvuče konac u iglu.

- Na njenom daljem razvoju i usavršavanju se nije stalo - kategoričan je profesor Raković, dodajući da bi zbog toga bilo potrebno da se uključe stručnjaci za razvoj softvera i hardvera, ali i mehatronike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Komentari (1)

VELIKO IZNENAĐENJE! Ovo je novi trener Novaka Đokovića?!