VELIKI USPEH JAPANSKIH NAUČNIKA: Napravili robota koji može da guli bananu

Novosti online

08. 04. 2022. u 09:10

Roboti u Japanu u fabrikama obavljaju jednostavne zadatke ili dostavljaju hranu posetiocima restorana, ali naučnici u sada predstavili robota koji je sposoban da izvrši delikatan zadatak guljenja banane bez gnječenja unutrašnjosti voća.

ВЕЛИКИ УСПЕХ ЈАПАНСКИХ НАУЧНИКА: Направили робота који може да гули банану

Foto: EPA

Iako je sa dve ruke uspešan samo u 57 odsto slučajeva, guljenje banane ukazuje na budućnost u kojoj će mašine moći da obavljaju suptilnije operacije od pomeranja metalnih delova ili isporuke kafe.

Video naučnika sa Univerziteta u Tokiju pokazao je kako robot hvata i guli bananu sa obe ruke za otprilike tri minuta.Oni su ga trenirali koristeći proces "dubokog učenja imitacije" u kome su demonstrirali akciju guljenja banane stotinu puta kako bi proizveli dovoljno podataka da robot nauči radnje i ponovi ih. U ovom slučaju, uspeh je postignut posle više od 13 sati treninga.

Dok je još uvek podvrgnuta dodatnim ispitivanjima, naučnici veruju da njegova metoda treninga može da nauči robote da rade različite jednostavne "ljudske" zadatke.Tako će bolje obučeni roboti moći da ublaže japanske probleme sa nedostatkom radne snage.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri