DVA NARODA, JEDAN DOM: Obeleženo 100 godina od dolaska Jermena u Vrnjačku Banju

G. ĆIROVIĆ

20. 04. 2022. u 10:47

Polaganjem venaca na spomen obeležje Kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću i izložbom u Zamku kulture, u prestonici srpskog turizma je na prigodan način obeležen jubilej – 100 godina Jermena u Vrnjačkoj Banji.

ДВА НАРОДА, ЈЕДАН ДОМ: Обележено 100 година од доласка Јермена у Врњачку Бању

Opština Vrnjačka Banja

Pre tačno jednog veka, 1922. godine, 40 jermenskih izbeglica, ugovorom o zakupu imanja na deset godina dobilo je mogućnost da zajedno žive i rade u Vrnjačkoj Banji, a ovaj ugovor sačinjen je uz pomoć kancelarije Poslanstva Kralja Aleksandra Prvog.

I upravo na njegov spomenik u vrnjačkom parku, u prisustvu velikog broja građana i pripadnika ovdašnje jermenske zajednice, vence su položili Ašot Hovakimijan, ambasador Republike Jermenije, Boban Đurović, predsednik vrnjačke opštine i Čedomir Artinović, predsednik Udruženja vrnjačkih Jermena.

- Jedinstven je slučaj da su Jermeni kao izbeglice došli organizovano u Srbiju zahvaljujući srpskom vladaru, kralju Aleksandru u vreme kada je i Srbija bila u teškom položaju - rekao je ambasador Jermenije. - Jermeni su, kao i Srbi, tokom svog postojanja često stradali. Vrnjčani su ih zato prihvatili i pomogli da ovde ponovo stvore svoje domove. U prošlom veku, dva naroda su se srodila suživotom, ali i sklapanjem brakova i rađanjem dece, čuvajući svoje nacionalne identitete.

Opština Vrnjačka Banja

Ambasador Jermenije Ašot Hovakimijan i predsednik vrnjačke opštine Boban Đurović

Izložbom fotografija, slika i skulptura pod nazivom „Život kroz fotografiju“ čiji su autori Slavica Davidović, dipl. vajar primenjenog vajarstva Jovana Petković Belanijan i Relja Der Bogosijan, master primenjeni umetnik vajarstva, predstavljen je upravo život vrnjačkih Jermena.

- Ova izložba doprineće još jačem prijateljstvu srpskog i jermenskog naroda, da još više sarađuju, razmenjuju i koriste istorijska iskustva - rekao je Boban Đurović, prvi čovek vrnjačke Opštine. - Ceo jedan vek, dva geografski udaljena, ali duhovno bliska i prijateljska naroda, razvijaju čvrste međusobne veze. To je zadatak i obaveza naših budućih generacija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest