NASMEJAN, KAKVOG GA DRUGOVI PAMTE: Kod Trstenika osvanuo mural sa potresnim rečima za preminulog dečaka Damjana (13)

S. Babović

15. 04. 2022. u 19:16

DRUGOVI Damjana Dače Pavlovića (13), dečaka iz Grabovca kod Trstenika koji je 25. februara preminuo od posledica tumora, oslikali su mural sa njegovim likom na zgradi osnovne škole.

НАСМЕЈАН, КАКВОГ ГА ДРУГОВИ ПАМТЕ: Код Трстеника освануо мурал са потресним речима за преминулог дечака Дамјана (13)

Foto: Fejsbuk/Privatna arhiva

Mural na kome je Dača,kao što je uvek bio u svom životu-nasmejan,sa fudbalskom loptom i pored kopački, sadrži i potresne reči:

- Ja svoje prijatelje ne volim ni srcem,a ni razumom, jer dešava se da srce stane, a razum zaboravi. Ja ih volim dušom, jer duša niti staje, niti zaboravlja”. I odmah pored ovih reči poznatog perijskog pesnika Rumija iz 13.veka, drugovi su napisali:

- Uvek u srcu, nikad zaboravljen Damjan Dača Pavlović (2009-2022).

Foto: Fejsbuk/Privatna arhiva

Borbu za Dačin život neumorno su vodili njegovi rodteilji Ivan i Dejan i brat Aleksa,a među prvim saveznicima u toj borbi, našli su se upravo đaci Osnovne škole „Miodrag Čajetinac-Čajka“. Izradili su i prodavali razne dekorativne predmete, sa željom da sakupe novac za medicinske troškove u lečenju svog druga. Dežurali su svakoga dana u holu školske zgrade i motovisali brojne druge organizacije, ustanove i humanitarna udruženja da organizuju slične akcije. Osim Fondacije „Budi human“, brojni pojedinci uključili su se da pomognu u prikupljanju sredstava,a FK „Partizan“ je organizovao humanitarnu licitaciju dresova i utakmicu svojih veterana.

Foto: Fejsbuk/Privatna arhiva

Damjan je prve simptome bolesti dobio 2014.godine, kada mu je dijagnostifikovan tumor moždanog stabla. Do tada je bio redovan član kulturno-umetničkog društva, bavio se sportom. Operisan je u KCS u Beogradu,ali je 2019, došlo do recidiva. Nakon nove operacije i oporavka, vratio se svom đačkom životu. Ipak, avgusta, 2021. godine, nakon pada sa bicikle, na pregledu je uočena promena i Damjan je ponovo operisan. Ustanovljeno je, na žalost, da je bolest, glioblastom gradus na moždanom stablu, uznapredovala.

Preminuo je Intenzivnoj nezi neurohorurgije KCS u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri