SVICI ZASIJALI ZA LARU I SVU DECU SLIČNU NJOJ: Kikindski osnovci na poseban način obeležili Svetski dan autizma

Рада Шегрт
Rada Šegrt

02. 04. 2022. u 17:13

Učenici četvrtog razreda OŠ “Vuk Karadžić” u Kikindi ove godine na jedinstven način obeležili su 2. april, Svetski dan autizma. Pred ovaj datum na nastavu su došli u belim majicama, na kojima je poseban crtež njihove drugarice Lare.

СВИЦИ ЗАСИЈАЛИ ЗА ЛАРУ И СВУ ДЕЦУ СЛИЧНУ ЊОЈ: Кикиндски основци на посебан начин обележили Светски дан аутизма

Foto: R. Šegrt

Ona je devojčica sa autizmom i sa njima je od prvog razreda. Lara redovno dolazi na nastavu, ali ne komunicira sa okolinom. Voli da crta i tako najbolje izražava svoja osećanja. Drugari su se na nju odavno navikli, zajedno idu i na izlete. Na majicama piše i da su svici, jer ih tako od milja zove njihova učiteljica, jer želi da njeni đaci svetle svetu, da budu mrvica svetla i ljubavi.

 - Mi smo Laru odmah prihvatili. Nije mi nikada smetala, jer sam u zabavištu upoznala dvoje takve dece. Ništa mi nije bilo neobično. Lara je mnogo napredovala u školi. Pre nije znala brojeve, a sada i piše i crta i svašta drugo je naučila. Ona je ravnopravna sa nama –rekla nam je učenica Zoja Despotović.

Učiteljica Desanka Ristić sa Larom radi po posebnom programu, prilagođena joj je učionica, tu je “Montesori” kutak gde je i krevetić, da Lara može da se odmori kad poželi. Svakog dana učiteljica za nju pripremi neku veštinu. Kad smo ih posetili, bili su pripremljeni makaroni koje će Lara bojiti i materijal da pravi ogrlice. Sve u okviru njenih mogućnosti. Učiteljica kaže da se uvek postave standardi tako da se utistična devojčica razvija.

- Lara je od početka sa nama i ona nas je oblikovala kao neka mala vila i magnet koji je probudio najbolje u nama. Svake godine pored Svetski dan autizma mi sprovedemo neku lepu akciju, idemo na izlet, puštamo plave balone, crtamo samo plavom bojom ili radimo nešto slično. Lari je likovnost najjača strana i već smo u učionici pravili izložbu njenih cteža- kaže učiteljica Desa.

Osim svih dosadašnjih gestova za Laru i svu autističnu decu i odrasle, kikindski osnovci iz IV 1 OŠ “Vuk Karadžić” aplauze zaslužuju i zbog načina na koji su izradili majice.

- Pred Osmi mart rekla sam im da mi ne kupuju poklon, već da želim da svi budemo obradovani. Predložila sam im da štampamo majice sa crtežom svica koji je Lara uradila i sa malim natpisom. Tako će deca čuvati uspomenu  na drugarstvo od prvog do četvrtog razreda, na humanost i ovaj datum – objasnila je učiteljica Desanka Ristić, koja u IV 1 ima 24 đaka, a polovinu čine devojčice. Učiteljica i njeni svici pred Svetski dan autizma zasijali su dobrotom za Laru i svu drugu decu, sličnu njoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri