SRCE RESAVE NA IT MAPI SRBIJE I ČITAVE EVROPE: U Svilajncu otvoren startap centar za inovacione tehnologije i pomoć početnicima u biznisu

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 03. 2022. u 06:15

SVILAJNAC je upisan na mapi inovacionih centara u ovom delu Evrope i biće uključen u integrisani sistem 25 startap punktova u Srbiji, zajedno sa četiri naučno-tehnološka parka - najavio je ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

СРЦЕ РЕСАВЕ НА ИТ МАПИ СРБИЈЕ И ЧИТАВЕ ЕВРОПЕ: У Свилајнцу отворен стартап центар за иновационе технологије и помоћ почетницима у бизнису

Foto Z. Gligorijević

Otvarajući Regionalni inovacioni startap centar u srcu Resave, posebno je naglasio da je naša zemlja tokom proteklih pet godina u centre inovacionih tehnologija investirala više od 100 miliona evra.

- Upravo su inovacije i nove tehnologije ono najbolje što Srbija ima. Rast od 20 do 30 odsto na godišnjem nivou, koji se ostvaruje u poslednjih šest godina, pokazuje da smo postali apsolutni lider u ovim oblastima. Po oceni svih relevantnih međunarodnih organizacija, Srbija ima najbolje inženjere i najbolje inovacione kompanije u sferi gejminga i blokčejna, pa to nagoveštava da ćemo u budućnosti imati još veći eksport inovacionih i IT usluga, odnosno servisa i proizvoda, a ja se nadam da krajem godine dostignemo izvoz od gotovo dve milijarde dolara. To je, poređenja radi, veće od spoljnotrgovinskog plasmana poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda - poručio je ministar Popović.

"PRVENAC" Milanović i Savić potpisuju ugovor , Foto Z. Gligorijević

I, zaista, njegov resor je projekat "Regionalni inovacioni startap centar u Svilajncu" podržao sa 46 miliona dinara i ocenio da će se o ovoj sredini tek pričati kao o novom inovacionom centru sa fantastičnim stručnjacima koji će biti od velike pomoći privredi.

- Da nije bilo ministra Popovića, ovaj projekat ne bismo tako brzo i na taj način implementirali. Startap centar daće priliku mladima i onima koji žele da se prekvalifikuju, a poslodavcima će omogućiti da dobiju stručnjake koji će ljude obučavati za nove tehnologije, kako bismo bili spremni da idemo u korak sa svetskim promenama - naglasio je predsednik Opštine Svilajnac Predrag Milanović, potpisujući prvi protokol o saradnji sa IT kompanijom "Džemini softver", čiji je direktor Miloš Savić.

Foto Z. Gligorijević

SIMBOLIKA

SVEČANO otvaranje je, simbiolično, upriličeno na godišnjicu početka NATO bombardovanja, a za Srbiju je - po oceni ministra Nenada Popovića - značajno i zbog toga što pokazuje da naša zemlja ne gradi samo bolnice, auto-puteve, domove zdravlja... već uspešno razvija i nove tehnologije.

- Za Svilajnac je posebno značajno što smo otvorili centar u kojem će početnici u biznisu moći da dobiju podršku lokalne samouprave, dok će Vlada finansirati rad mentora - precizirao je Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda