ODOŠE ŠINE U STARO GVOŽĐE: Počela demontaža starih pružnih pravaca u Vojvodini, koji nisu u funkciji

J. J. BALjAK

15. 03. 2022. u 08:25

EKIPE JP "Infrastruktura železnice Srbije" počele su da uklanjaju prve kilometre starih, nefunkcionalnih pruga, kako bi lokalne samouprave taj prostor mogle funkcionalnije da iskoriste.

ОДОШЕ ШИНЕ У СТАРО ГВОЖЂЕ: Почела демонтажа старих пружних праваца у Војводини, који нису у функцији

Foto IŽS

Teške mašine trenutno rade na dve lokacije u Vojvodini, a predviđeno je da u naredne dve godine ukupno bude demontirano 15 lokalnih pružnih pravaca, od kojih se čak 14 nalazi na teritoriji severne pokrajine.

Šine, drveni pragovi, skretnice, skretnički delovi i ostali kolosečki pribor ovih dana uklanjaju se sa 17 kilometara duge pruge između Sente i Kanjiže, koja nije u funkciji još od 1978. godine. Istovremeno, taj zahtevan posao obavlja se i na pruzi Petrovaradin-Beočin, dugoj 14,3 kilometara, kojom vozovi ne idu od 2007. Ukupno će biti demontirano 435 kilometara starih pružnih pravaca.

- Reč je o prugama, čije funkcionisanje i održavanje ni na koji način nije bilo isplativo, a bilo kakve nove investicije i popravke nemaju ni ekonomsko ni saobraćajno opravdanje.

Odnose 17 kilometara duge pruge između Sente i Kanjiže, Foto IŽS

I prethodnih decenija je bilo pokušaja da se taj veliki posao uradi i tako reši problem starih pruga u Srbiji, ali se nisu uspešno završavali - kažu u "Infrastrukturi železnica Srbije".

Demontiran kolosečki materijal će kao sekundarnu sirovinu otkupiti novosadska kompanija ZGOP za 302 miliona dinara. Njihova ponuda je bila najpovoljnija na javnoj prodaji na kojoj je najpovoljniji ponuđač bila. Procenjuje se da tu ima oko 25.000 tona gvožđa.

- Na ovaj način ćemo osloboditi oko 590 hektara zemljišta u infrastrukturnom i pružnom pojasu u 26 gradova i opština. Lokalne samouprave će taj prostor moći da koriste za izgradnju novih puteva, biciklističkih i trim staza ili nekih drugih sadržaja, koji će doprineti bržem razvoju tih sredina - ističu u ovom preduzeću.

UGAŠENI PRAVCI

VOZOVI više nikada neće ići prugama od Zrenjanina do Vršca, od Vladimirovca do Kovina, od Bečeja do Vrbasa, Sente i Žablja, od Sombora do Apatina, Bačkog Brega i Riđice, od Kanjiže do Horgoša i Sente, od Kikinde do Banatskog Aranđelova, od Karavukova do Bača, od Sečnja do Jaše Tomića i od Petrovaradina do Beočina. Zasad jedina pruga iz centralne Srbije, koja će biti uklonjena, jeste Sopot Požarevački - Kostolac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave