KRAJ ZA JEDINU MHE U VOJVODINI: Ekološki aktivisti uspeli da spreče puštanje u rad postrojenja kod Bele Crkve

J. J. BALjAK

11. 02. 2022. u 06:47

JEDINA mini-hidroelektrana u Vojvodini - koja je još 2018. sagrađena na "suvom" potoku Jaruga, kod belocrkvanskog sela Kusić - zbog administrativnih propusta još nije počela sa radom, a male su šanse da se ikada nađe u pogonu, jer je investitoru, u međuvremenu, istekla građevinska dozvola.

КРАЈ ЗА ЈЕДИНУ МХЕ У ВОЈВОДИНИ: Еколошки активисти успели да спрече пуштање у рад постројења код Беле Цркве

Mini-hidoelektrana na suvom, Foto E. Veverica

Ekološki aktivisti, koji su se od početka protivili izgradnji postrojenja, ovo smatraju velikom pobedom i od lokalne samouprave traže da postupi po zakonu i objekat - sruši!

Podsetimo, projekat vredan 1,7 miliona evra je od početka bio osuđen na propast, prvenstveno zbog činjenice da potok Jaruga, na kojem je pre jednog veka bilo mnogo vodenica, sada nema dovoljno vode koja bi mogla da pokreće turbine. Lokalni investitor "Hidro sporea Živojin" je to planirao da nadomesti tako što će vodu "uzimati" iz obližnje reke Nere, pa je već počeo da kopa kanal, ali su ekolozi tome stali na put.

Ilustracija V. N.

- Za optimalan rad ove MHE je potrebno osam kubika, a prosečan godišnji protok Nere, koju nazivaju i srpskim Amazonom, iznosi oko 16 kubika, s tim što je leti, u pojedinim delovima, nivo vode ispod biološkog minimuma i dostiže tek 20 centimetara. To znači da bi čak deset kilometara najlepšeg toka ove reke kroz našu zemlju praktično presušilo - tumači Milan Belobabić iz belocrkvanskog udruženja "Aurora", ne zaboravljajući podršku Regionalnog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), čiji stručnjaci su ukazivali da prostorni plan Opštine u Beloj Crkvi predviđa da takvo postrojenje bude izgrađeno kod sela Vračev Gaj, a ne kod Kusića.

Sve to je uticalo da lokalna samouprava investitoru nikada ne izda upotrebnu dozvolu, a iz RERI saopštavaju da je ona građevinska prestala da važi polovinom 2020. Međutim, zvanično je proglašena nevažećom tek ovog januara...

BEZ SAGLASNOSTI IZ RUMUNIJE

KAPACITET ove MHE je 165 kilovata i investitor je tvrdio da će proizvodnja struje podmirivati potrebe jedne fabrike i kompletne javne rasvete u Beloj Crkvi... Ali, pre dve godine je otišla u stečaj, a propao je i pokušaj prodaje, jer nema dozvole za rad, pa ni saglasnost Ministarstva vodoprivrede Rumunije za "uzimanje" vode iz Nere, jer ova planinska reka izvire u toj zemlji i za nju je nadležna Međudržavna hidrotehnička komisija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna