TRIBINA U VRNJAČKOJ BANJI: Rodna ravnopravnost i populaciona politika u Srbija

Novosti online

12. 03. 2022. u 20:58

FONDACIJA "Dajana Paunović" održala je tribinu u salonu Narodne biblioteke "Dr Dušan Radić" na temu „Društveni dijalog – Predstavljanje ciljeva, zakonodavnog okvira i mera Republike Srbije u oblasti populacione politike i politike ravnopravnosti polova“.

ТРИБИНА У ВРЊАЧКОЈ БАЊИ: Родна равноправност и популациона политика у Србија

Foto Novosti

Cilj tribine je bio da predstavi i približi javnosti nacionalne ciljeve u pomenutim oblastima, ali i da upozna građane – potencijalne korisnike podsticajnih mera države sa pravima koja su im dostupna u toj oblasti.

Dajana Paunović, osnivačica Fondacije koja nosi njeno ime, ukazala je u razgovoru sa građanima Vrnjačke Banje da je za unapređenje demografske slike i položaja žena u Srbiji od suštinskog značaja to što državne institucije i organizacije civilnog sektora, više nego ikada ranije, zajednički rade na ostvarivanju ovih važnih ciljeva.

"Samo zajedničkim snagama države, nevladinog sektora i čitavog društva možemo da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali i koji će nam omogućiti da živimo u društvu kakvo naši građani zaslužuju. Važno je da naglasimo da je mnogo toga do sada dobrog urađeno, iako se u javnosti mnogo više govori o problemima nego o postignutim rezultatima. Važno je da razgovaramo o problemima, ali moramo i da odamo priznanje za sve ono što je do sada urađeno u čemu Vrnjačka Banja predstavlja primer dobre prakse”, istakla je Paunovićeva.

Foto Novosti

Ona je poručila da je pred našim društvom još mnogo posla na rešavanju nasleđenih problema, ali da je sazrela svest o važnosti njihovog rešavanja. Paunovićeva je posebno podvukla da je cilj svih onih koji su angažovani na rešavanju postojećih problema u društvu da se otklone prepreke koje stoje između državnih mera i podsticajnih sredstava i njihovih krajnjih korisnika, a koji ih iz različitih razloga još uvek nedovoljno koriste.

Govoreći o stanju i merama u Vrnjačkoj Banji, rukovodilac Odseka za poslove organa Opštine Jasmina Trifunović poručila je da je ova opština spada u one lokalne samouprave koje efikasno sprovode republičke mere, ali ih i dopunjavaju sopstvenim paketom mera.

„Sve mere koje u oblasti populacione i politike rodne ravnopravnosti donosi Republika, opština Vrnjačka Banja dosledno sprovodi. Mi smo jedna od prvih lokalnih samouprava koja je donela Evropsku povelju za rodnu ravnopravnost i to smo uradili još 2016. godine. Uložili smo veliku energiju u izradu i implementaciju Akcionog plana u ovoj oblasti, a posebne aktivnosti smo usmerili na ekonomsko osnaživanje žena u seoskim područjima i posebno ugroženih grupa žena“, istakla je Trifunovićeva.

Ona je dodala da kroz različite projekte opština finansira brojne projekte, kao i da se iz opštinskog budžeta finansiraju troškovi užine i ekskurzije za treće dete, izdvajaju se sredstva za talentovane sportiste, vantelesnu oplodnju kao i nadoknade majkama bez zaposlenja tokom porodiljskog odsustva. Posebnu pažnju opština obraća na informisanje građana o svemu onome što im stoji na raspolaganju, posebno kada je reč o merama koje donosi Republika u okviru svojih nadležnosti.

Marko Matić, predsednik UO Fondacije "Dajana Paunović" ukazao je na veoma važnu ulogu lokalnih samouprava u sistemu kreiranja i sprovođenja modela politike rađanja.

"Svaka sredina ima specifične probleme i karakteristike i zato je najvažnije da kreiramo fleksibilan model kojim ćemo omogućiti da ono što izdvaja država bude plasirano na pravi način kako bismo postigli optimalne rezultate. Zbog toga je najvažnija dobra koordinacija između države i lokalnih samouprava, a izdvajanja za pospešivanje politike rađanja moraju se posmatrati ne kao pomoć ili socijalno davanje već kao isplativa investicija u našu budućnost i ekonomski razvoj", poručio je Matić.

Serija tribina u organizaciji Fondacije “Dajana Paunović” na temu populacione i politike rodne ravnopravnosti u Srbiji organizovana je s ciljem informisanja građana o merama države i lokalnih samouprava u ovim oblastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni