BUDUĆI MAJSTORI A VEĆ UMETNICI: U Elektrotehničkoj školi iz Jagodine uspešno radi likovna sekcija

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 03. 2022. u 06:21

OD svih srednjih škola u Jagodini, samo u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" postoji likovna sekcija koju od 2006. pohađa 50 đaka sa raznih smerova. Portrete, pejzaže, arhitektonske elemente koji su u sklopu obaveznog programa, ali i ikone, te druge radove koje đaci stvaraju grafitnom olovkom, ugljenim štapićima, vodenim i akrilnim bojama... kao i makete manastira i savremenih kuća izlažu na petnaestak godišnjih izložbi. Njihovi radovi bi mogli da budu prezentovani i u bilo kojoj ustanovi kulture, a sekciju vodi profesorka likovnog i umetnosti Jasmina Šumar.

БУДУЋИ МАЈСТОРИ А ВЕЋ УМЕТНИЦИ: У Електротехничкој школи из Јагодине успешно ради ликовна секција

Foto Z. Gligorijević

- Kada je u pitanju talenat, nema pravila. Dešava se da na trogodišnjem školovanju za auto-električara imamo izuzetne umetnike, a moj zadatak je da ih pronađem. Ovde 80 odsto đaka otkrije skrivene sklonosti, a ostali su već crtali. Nekada, međutim, ni prirodan dar nije presudan, već se radom dolazi do fantastičnih rezultata - ističe profesorka.

Dodaje i da je, po ukidanju predmeta Muzička umetnost, u okviru likovne formirana i umetnička sekcija, pa izložbe ulepšavaju prigodne note.

- Oduvek sam volela da crtam, a sekcija mi se dopada zato što nam daje osećaj pripadnosti grupi vršnjaka koji se međusobno razumeju i imaju slična interesovanja - kaže Đurđija Mikić iz Paraćina, učenica sa arhitektonskog smera.

Predsednica sekcije Anđelija Perić, ali i Jovana Jovanović, naglašavaju značaj prilike da razvijaju talenat, dok Ani Milosavljević, koja je ove godine dobila drugu nagradu na konkursu jagodinske parohije u okviru "Svetosavske nedelje", posebno prija što je neko prepoznao njen potencijal.

Mitra Štetić, učenica završne godine je u školi imala samostalnu izložbu i kaže da ni sama nije svesna šta je sve postigla zahvaljujući profesorki i svakodnevnom usavršavanju. S obzirom da priprema prijemni za Fakultet primenjenih umetnosti, zaljubljena u grafički dizajn, svakodnevno crta po više sati...

NAGRADE

LIKOVNA sekcija je, odmah po osnivanju, osvojila prvu nagradu za dizajn tokom takmičenja organizovanog za mlade preduzetnike. Stepan Jevtić, koji je predvodio grupu, završio je Arhitektonski fakultet i sada radi kao projektant u UAE... Učenici iz Jagodine su, potom, tri puta osvojili republičke nagrade, a portret našeg najpoznatijeg naučnika - delo Nade Milić - pobedio je na konkursu američke fondacije "Nikola Tesla".

NOVAC

NAJVEĆI problem ovih talentovanih đaka je nabavka materijala za rad, koji je do sada, "iz svog džepa", obezbeđivala profesorka Šumar. Zato su tokom izložbe Mitre Štetić (na slici) ponudili svoja dela na prodaju, a ako zarade više novca, kažu, voleli bi da odu na izlet u manastire Manasija ili Ravanica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna