SRPSKE SVINJE, NEMAČKA ZARADA: Miloševići iz okoline Jagodine uzgajaju domaću, autohtonu sortu moravku

Z. GLIGORIJEVIĆ

28. 02. 2022. u 13:15

TOKOM poslednjih pet godina, poljoprivrednici u Jagodini su počeli da uzgajaju svinje moravke, koje su praktično bile u izumiranju.

СРПСКЕ СВИЊЕ, НЕМАЧКА ЗАРАДА: Милошевићи из околине Јагодине узгајају домаћу, аутохтону сорту моравку

Stefan i Danijela, Foto Z. Gligorijević

Ima ih u tek desetak gazdinstava, koja uglavnom imaju po devet krmača i nerasta, a najveći - ujedno i najmlađi - uzgajivači su Stefan Milošević (29) i njegova supruga Danijela (28) iz Trnave.

Iako su tek u martu prošle godine počeli da uzgajaju ovu autohtonu rasu, oni se ponose sa 30 tovljenika i 160 prasadi.

U selu Šuljkovac su kupili kuću i 65 ari zemlje, formirali poljoprivredno gazdinstvo i sagradili firmu "Farma moravki SiD". Počeli su sa devet nazimica i jednim nerastom, a onda su nastavili da ih kupuju... I, lane su prodali oko 800 prasadi - za priplod i tov.

- Kada je završena izradnja gasovoda, ostao sam bez posla, pa sam se posvetio poljoprivredi, a za moravke smo se odlučili jer su naša rasa i nisu zahtevne za čuvanje.

Foto Z. Gligorijević

Ujutru nam treba oko dva sata da bismo ih nahranili i počistili obore, a po podne nam je za to dovoljno i 30 minuta. Pored kukuruza, ječma i ovsa, hrane se sezonskim voćem i povrćem, poput jabuka, šljiva, lubenica i tikvi. Svinje se same prase, nemaju bolesti, pa se ne vakcinišu, niti revakcinišu. Pri tome, i subvencije su odlične, jer dobijamo 27.000 po krmači i 21.000 dinara po nerastu - kaže Stefan, dok Danijela dodaje da je jedino bilo teško da nabave svinje, ali su ih našli na Jelici, na Fruškoj gori i na Bumbarevom Brdu.

Naslednici na porodičnom imanju, Foto Z. Gligorijević

Sada ostavljaju svoje krmače za priplod, a kupuju samo neraste, da ne bi bili u krvnom srodstvu. Zahvaljujući Stefanovoj ušteđevini, ali i novčanoj pomoći njegovog oca Dragutina, inače deviznog penzionera, u izgradnju objekata i kupovinu svinja uložili su 120.000 evra.

- Nije tačno da od poljoprivrede ne može da se živi. Kilogram mesa prodajemo po ceni od od 2,5 evra, a prasad za priplod su 100 evra po komadu. Veoma je isplativo. Može da se zaradi plata kao u Nemačkoj, a na svom si. Nijednog trenutka se nismo pokajali. Svim mladima koji imaju uslove da, kao i mi, žive na selu, preporučio bih da se bave ovim poslom, jer porodica može da se prehrani, deca da se školuju, a ima i za letovanje - zaključuje Stefan Milošević.

PLANOVI

MILOŠEVIĆI planiraju da naprave još jedan objekat za više od 200 svinja u tovu.

Sadašnji ispust od 20 ari, koji je ograđen i u kojem se svinje "kaškaju" u blatu, proširiće za još 30 ari. Jer, imaju četvoro dece - Saru (10), Andreja (8), Mašu (6) i Tadiju (3) - pa se nadaju da će bar neko od njih nastaviti da se bavi ovim poslom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)