INKLUZIVNI CENTAR OD PUSTE ZGRADE: U Beloj Crkvi prvi put će biti dostupne sve usluge potrebne osobama sa invaliditetom

J. J. BALjAK

28. 02. 2022. u 07:42

NAPUŠTENA kapitalna zgrada u Beloj Crkvi, koja se nalazi preko puta OŠ "Dositej Obradović", do aprila će biti u potpunosti obnovljena i adaptirana u inkluzivni centar za decu, mlade i odrasle osobe sa invaliditetom.

ИНКЛУЗИВНИ ЦЕНТАР ОД ПУСТЕ ЗГРАДЕ: У Белој Цркви први пут ће бити доступне све услуге потребне особама са инвалидитетом

Zgrada je napuštena pre tri decenije, Foto J. J. Baljak

Njima će tu, po prvi put u toj južnobanatskoj varošici, biti obezbeđene sve one usluge zbog kojih su do sada morali da idu u veće gradove, uključujući i tretmane logopeda, psihologa i radnih terapeuta.

Obimni građevinski radovi su u sklopu projekta "Bela Crkva bez barijera" započeti još novembra prošle godine, i to na inicijativu Danijele Jovanović, hrabre majke autističnog dečaka, koja godinama vodi lokalno udruženje "Pletenica", u kom okuplja i animira decu sa posebnim potrebama. Ona, za "Novosti", predočava da će novi centar biti utočište za sve porodice koje imaju članove sa invaliditetom, kao i osnovna baza za rešavanje njihovih problema i potreba.

- Potreba za otvaranjem ovakvog centra u Beloj Crkvi je ogromna, pogotovo kada se zna da samo u redovnom sistemu obrazovanja imamo čak 135 dece koja pohađaju nastavu po IOP-u.

Aleksandar Stanojlović, Foto J. J. Baljak

Nema svako od njih potrebu za ličnim pratiocem ili personalnim asistentom, ali ima potrebu za fizioterapeutom, logopedom, psihologom. Za te tretmane su do sada morali da idu u Vršac ili Beograd, što je bilo iscrpljujuće i finansijski i emocionalno. Sada će sve te usluge moći da dobiju kod nas, a imaćemo i dnevni boravak za sve uzrasne kategorije, što će značiti čitavim porodicama - ističe Danijela.

Opština je udruženju "Pletenica" za potrebe centra dala na korišćenje pomenutu jednospratnicu od 800 kvadrata, a Ministarstvo za rad i socijalna pitanja na konkursu je odobrilo 6,7 miliona dinara za njenu kompletnu obnovu i opremanje prizemlja.

Ministarstvo za rad dalo 6,7 miliona, Foto J. J. Baljak

-Do sada je urađena polovina posla. Zamenili smo krov, obili unutrašnje zidove i fasadu, koju ćemo morati da uradimo kao što je nekada bila, budući da je zgrada, koja je bila napuštena više od tri decenije, pod zaštitom države. Osim što ćemo tu pomagati osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama, spasićemo i ovu prelepu građevinu od propadanja - kaže pravoslavni sveštenik Aleksandar Stanojlović, koji je uključen u ovaj projekat.

VOLONTERI

NOVI inkluzivni centar će se finansirati kroz projekte i uz podršku lokalne samouprave. Biće otvoren za sve volontere i za studente koji žele da tu obavljaju stručnu praksu.

Danijela Jovanović, Foto J. J. Baljak

LIČNI PRATIOCI

U SKLOPU projekta, sa decom sa invaliditetom već su počeli da rade defektolog-logoped iz Vršca i psiholog iz Bele Crkve. Oni bi, prema najavama iz lokalne samouprave, trebalo da budu trajno angažovani. Takođe, Opština je ove školske godine prvi put angažovala i lične pratioce za učenike osnovnih škola. Trenutno ih je pet, a, budući da se njihov rad već pokazao svrsishodnim, moguće je da se iduće godine taj broj poveća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UBIJEN ALEKSANDR PELEŠENKO: Dvostruki šampion Evrope poginuo u Ukrajini