STRUJU PRAVE KRAJ FEKALIJA: Ekolozi u Temerinu sumnjičavi prema solarnoj elektrani, koja će zameniti farmu svinja

Z. Rajić

22. 02. 2022. u 08:25

NA lokaciji farme svinja u Temerinu, koja je godinama zagađivala vazduh, vodu i zemljište, nići će fotonaponska solarna elektrana.

СТРУЈУ ПРАВЕ КРАЈ ФЕКАЛИЈА: Еколози у Темерину сумњичави према соларној електрани, која ће заменити фарму свиња

Iseljena farma, ostala prljavština, Foto Zelena patrola

Građane je o tome obavestila Opštinska uprava (OU), pozivom na javnu prezentaciju urbanističkog projekta izgradnje solarne elektrane, koji je izložen u holu zgrade OU.

Predstavnici "Ekološke inicijative Temerin" ocenili su, međutim, čudnom atmosferu uvida u projekat, a i dalje insistiraju na tome da im se predoči ko će i kada sanirati "jezero fekalija", kako nazivaju lagunu u koju je farma odlagala tečni svinjski stajnjak.

Odeljenje za urbanizam, stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine OU pozvalo je pojedince, organe i organizacije da primedbe i sugestije na projekat solarne elektrane dostave tokom trajanja javne prezentacije - od 9. do 16. februara.

- U tom periodu, dva dana su bila vikend, a još dva dana državni praznik Sretenje. To znači da su od sedam dana, predviđenih za uvid u projekat, ostala samo tri da se pogleda javna prezentacija. Takođe, na sajtu Opštine postavljen je pogrešan link za usmeravanje građana da projekat pogledaju u digitalnom obliku - istakao je Nemanja Obradović iz "Ekološke inicijative".

Foto OU

Ovo udruženje je zbog toga uputilo zahtev nadležnom opštinskom odeljenju da se produži rok za javni uvid u projekat. Investitor solarne elektrane je kompanija "Gobem" iz Beograda, koja je bila zakupodavac farme svinja "Temerin agrar". Iz "Gobema" je saopšteno da su 10. decembra lane ispražnjeni obori i obećano da na toj lokaciji više neće biti gajenja svinja.

- Farme više nema, ali je iza nje ostala kilometarska laguna, za čiju sanaciju niko nije nadležan, pa ni sam "Gobem", sa čije se parcele do "jezera fekalija" proteže cev kojom se "Temerin agrar" godinama dnevno oslobađao 62.000 litara tečnog stajnjaka - naveo je Obradović.

Milenko Karlica, borac protiv zagađenja, naglašava da sanaciju lagune moraju platiti oni koji su stvorili tu ekološku bombu, a ne poreski obveznici.

NEMA ODŠTETE

JEDAN od zahteva upućenih Opštini je i da se građanima nadoknade troškovi koje su imali tokom višegodišnjeg sudskog spora sa farmom "Temerin agrar".

- O odšteti zasad nema ni reči, ali će zato Opština subvencionisati projekat solarne elektrane, kao nagradu vlasniku nepokretnosti sa koje smo godinama trpeli nesnosan smrad, a laguna i dalje truje zemljište i reku Jegričku - rekao je Karlica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)