ISELJENJE FARME (NI)JE POBEDA: Posle brojnih protesta ispražnjeni su obori koji su zagorčavali život Temerincima

Z. Rajić

16. 12. 2021. u 07:45

FARMA svinja "Temerin agrar", u vlasništvu austrijskog holdinga "Gerlinger", iseljena je sa lokacije nadomak kuća u MZ Staro Đurđevo u Temerinu.

ИСЕЉЕЊЕ ФАРМЕ (НИ)ЈЕ ПОБЕДА: После бројних протеста испражњени су обори који су загорчавали живот Темеринцима

Građani odavno traže da se iseli farma, Foto Zelena patrola

To su video-porukom, sedam dana pre obećanog roka, obznanili predsednik opštine Mladen Zec i odbornik Đorđe Stanivuk. Građani, udruženi letos u "Ekološku inicijativu Temerin", više od jedne decenije borili su se protiv zagađenja sa farme, koja je imala različite vlasnike, a protesti su bili naročito intenzivni poslednje četiri godine, otkad je u oborima, pod firmom "Temerin agrar", bilo 12.000 svinja u jednom turnusu ili 36.000 godišnje.

Iseljenje farme građani ne smatraju pobedom, nego početkom rešavanja problema, za šta su predsedniku opštine postavili nekoliko uslova, iako je on saopštio da je problem konačno rešen.

- Više se neće širiti neprijatni mirisi našom teritorijom. Kao što smo obećali u oktobru da će farma biti iseljena do 20. decembra, to je i učinjeno. Već dve nedelje tamo nema nijedne životinje, a do kraja meseca će se iseliti i sav inventar sa farme - poručio je Zec.

Predsednik opštine objavio da je farma zatvorena, Foto Opština Temerin

Odbornik je istakao da je "konačno došao dan da žitelji Starog Đurđeva mogu da žive u normalnim uslovima".

- Mogu da koriste svoja dvorišta i uživaju u svojim kućama, a tako je vraćena i vrednost njihovih nekretnina - rekao je Stanivuk.

Aktivista "Ekološke inicijative Temerin" Milenko Karlica kazao je da su opštinari svojim saopštenjem priznali problem koji su sve vreme negirali, i time dokazali da su bili saveznici zagađivača.

Članovi "Ekološke inicijative" zatražili su od predsednika opštine pismenu potvrdu da je farma svinja "Temerin agrar" trajno zatvorena i da na toj lokaciji nikad više neće poslovati firma koja bi zagađivala okolinu. Zahtevaju i da se sanira ogromna laguna, prepuna tečnog stajnjaka sa farme, koja je zagadila kanal Ilandžu, a preko njega reku Jegričku, kao i da se građanima nadoknade visoki izdaci za razna veštačenja, stručne analize i pravnu pomoć u dokazivanju da je farma poslovala bez ikakvih dozvola i studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

LAGUNA Otpad sa farme zagadio kanal i reku, Foto Zelena patrola

GDE SU PREMEŠTENE SVINjE?

PREDSEDNIK opštine je rekao da se vlasnik objekata farme više neće baviti stočarstvom, ali će ostati da radi u Temerinu. Ekolozi žele da znaju šta će biti nova delatnost i gde su premeštene svinje.

- Nije naš cilj bio da se farma iseli negde drugde samo da je ne gledamo, nego ne želimo da živimo u sistemu koji će dozvoliti bilo kome da ugrožava životnu sredinu - kaže aktivista Nemanja Obradović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda