"BELA MAČKA" ČEKA MUZEJ ĆILIMARSTVA: Na temeljima najstarije kuće u Pirotu "niče" replika istorijskog zdanja

V. ĆIRIĆ

21. 02. 2022. u 06:15

OSTACI poznate pirotske kuće "Bela mačka", nadomak leve obale Gradašničke reke u tijabarskom delu grada su uklonjeni, a na istoj lokaciji će biti izgrađena replika ovog zdanja podignutog polovinom 19. veka.

БЕЛА МАЧКА ЧЕКА МУЗЕЈ ЋИЛИМАРСТВА: На темељима најстарије куће у Пироту ниче реплика историјског здања

Foto V. Ćirić

Stručnjaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture su spolja i iznutra "skenirali" kompletno zdanja poznate pirotske porodice Panajotović, zaposleni u Muzeju Ponišavlja su takođe pedantno odradili svoj deo posla, pa će novo zdanje čija biti i bukvalno preslikana stara "Bela mačka", koja je iz mnogobrojnih razloga nepovratno propala i godinama bila opasnost za prolaznike i znatiželjnike.

- Ostaci objekta su uklonjeni na osnovu rešenja Zavoda za zaštitu spomenika kulture, a radilo se pod jasno definisanim uslovima, da bi se sačuvale vrednosti starovaroške pirotske ahitekture. Uz nadzor stručnjaka Zavoda i Muzeja, sve umetnine su pažljivo evidentirane, i deponovane po svim standardima muzeološke prakse, sa jasnim planom da se, kasnije, nađu i u novom-starom objektu - kaže pomoćnik gradonačelnika Bojan Ranđelović, navodeći da su već urađeni premer i predračun, pa predstoji da svoj deo posla odradi i Republički Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Foto V. Ćirić

Inače, po idejnom projektu, vrednost novog zdanja koje će biti adresa Muzeja ćilimarstva iznosi oko 70 miliona dinara. Gradiće se dva stambena objekta - jedan pomoćni, zanatski, te ambar i parter. Svi objekti biće od materijala kojima su i prvobitno podignuti, odnosno korišćeni su pre gotovo dva veka - što zahteva da se pronađu i majstori vični radu starim tehnikama. Projektom je predviđeno i uređenje dvorišta...

Novac za izgradnju "Bele mačke" biće obezbeđen u gradskom budžetu, ali i iz fondova prekogranične saradnje EU.

Nova zgrada toliko pominjanog zdanja biće okosnica turističke ponude ne samo Pirota, već i čitavog jugoistoka Srbije, naročito atraktivna za posetioce koje interesuje istorijski razvoj ćilimarstva. Kako je najavljeno, u objektu će biti smeštena kolekcija od nekoliko stotina ćilima koji se sada čuvaju u Muzeju Ponišavlja.

Foto V. Ćirić

KNjIGA

VIŠI kustos Muzeja Ponišavlja Mila Panajotović (u krugu) je staroj zgradi u Pirotu posvetila i knjigu, da bi sačuvala bar uspomenu na ovaj deo gradske istorije.

Foto Arhiva

U delu "Bela mačka - jedna stara kuća", opisuje mnoge detalje koji se odnose na period izgradnje, porodicu Panajotović, istorijske (ne)prilike, ratove i razmirice...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori