ĐACI KOD MAJSTORA GRKA: Pirotska Mlekarska škola „Dr Obren Pejić“

V.Ć.

02. 02. 2022. u 14:35

MLEKARSKA škola sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ u Pirotu, pod okriljem fondacije „Tempus“ i programa EU „Erazmus plus“, dobila je projekat mobilnosti đaka pod nazivom „Čuvari tradicije“.

ЂАЦИ КОД МАЈСТОРА ГРКА: Пиротска Млекарска школа „Др Обрен Пејић“

Foto: V.Ćirić

U pomenutoj školi se obučavaju budući majstori za preradu mleka i proizvodnju čuvenih sireva i pirotskog kačkavalja, a pomenuti projekat podrazumeva stručnu praksu u Grčkoj, tačnije u Solunu.

Najbolji učenici ove škole imaće priliku da vide kako se prerađuje mleko i koji sve proizvodi nastaju u jednoj grčkoj kompaniji i videće praktično kako se ovaj proces odvija u zemljama EU. Projekat traje od 1. do 14. maja i vredan je oko 20 hiljada evra.

Prema rečima Nenada Đorđevića, direktora ove jedinstvene obrazovne ustanove u kojoj stasavaju vrhunski majstori, dvonedeljni boravak i rad u Grčkoj je prilika da đaci, osim prakse, dosta toga nauče i o kulturi Grka i pogledima na svet. Projekat je od velikog značaja za lični i profesionalno razvoj đaka i profesora. Đaci toliko pominjane škole do sada su u dva navrata, sličnim povodima, boravili u Brugarskoj i Austriji.

Prerađivači mleka u Grčkoj su inače poznati u evropskim i svetskim okrivima, tako da će pirotski đaci zaista imati šta da vide i nauče.

BONUS VIDEO: 

Topolu - džina izvlačili pola dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)