VESELINOVIĆI PROIZVELI NAJBOLJE BELO I ROZE VINO: Održan šesti Sabor vinara i vinogradara u Rekovcu (FOTO/VIDEO)

Z. Gligorijević

12. 02. 2022. u 11:57

U KONKURENCIJI 80 takmičara amatera i 113 uzoraka belog, roze i crvenog vina, stručni žiri šestog Sabora vinara i vinogradara, koji je juče organizovala Poljoprivredno-veterinarska škola u Rekovcu, ocenio je da je najbolje belo vino proizveo Milovan Veselinović.

ВЕСЕЛИНОВИЋИ ПРОИЗВЕЛИ НАЈБОЉЕ БЕЛО И РОЗЕ ВИНО: Одржан шести Сабор винара и виноградара у Рековцу (ФОТО/ВИДЕО)

Foto:Z.Gligorijević

Drugo mesto osvojio je Radiša Stepanović iz Lepojevića, a treće Milašin Jovičić iz Sekuriča. Milovan Veselinović pobedio je i u kategoriji roze vina, drugi je Dušan Miletić iz Oparića, a treći Srećko Marković iz Dragova. U kategoriji crvenih vina prvo mesto pripalo je Miletu Vlaisavljeviću iz Velike Kruševice, drugo Bojanu Milosavljeviću iz Rekovca, a treće Darku Srniću iz Lepojevića.

Foto:Z.Gligorijević

- Na inicijativu škole i prvog doktora koji je izašao iz naših klupa, Stojana Jevtića, ali i Baneta Anđelića, Sabor vinara i vinogradara počeo je pre osam godina. Žao mi je što ove godine, zbog loše epidemiološka situacije, nismo ostvarili zamisao da sabor bude dvodnevni, da se uključe profesionalni proizvođači vina i da saboru damo savetodavni karakter. Ali, mislim da je on svake godine na višem nivou – ocenio je direktor Poljoprivredne škole u Rekovcu Ljubiša Stevanović i dodao da je cilj ove manifestacije očuvanje tradicije Levča, poznatog po uzgajanju vinograda, po proizvodnji kvalitetnih vina različitih sorti i čuvenoj gostoprimljivosti domaćina.

 

- U hetereogenoj poljoprivrednoj proizvodnji vinogradarstvo i proizvodnja vina poslednjih nekoliko godina izdvajaju se kao najprepoznatljiviji oblik delatnosti. Tome svedoči veliki preko 400 hektara novih zasada pod vinovom lozom, a ohrabruje tendencija povećanja površina. Osnovano je i nekoliko novih, mladih vinarija, koje uspešno predstavljaju levačko vinogorje. Iako je naša opština nedovoljno razvijena, izdjava određena sredstva za subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, kao i nabavku kvalitetnog sadnog materijala – dodao je pomoćnik predsednika opštine Vladimir Stepanović.

Foto:Z.Gligorijević

VESELINOVIĆI

Porodica Veselinović, koja svake godine pobeđuje u nekoj od takmičarskih kategorija, proizvodnjom vina se bavi više od jednog veka.

- Godina je bila izuzetno dobra za proizvodnju grožđa, koje uzgajamo na 4 hektara. Zahvaljujući tome, dobili smo i kvalitetno vino. Ja sam na 2 hektara mojih dedova i pradedova dodao nove sorte grožđa, a tehnologiju proizvodnje vina nismo menjali – rekao je za „Novosti“ Milovan Veselinović, u čije je ime nagrade preuzeo njegov sin Boris Veselinović (15), koji pohađa Prvu kragujevačku gimnaziju, ali pomaže u proizvodnji vina.

Foto:Z.Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NA SAMO DVA SATA AVIONOM OD BEOGRADA: Odlična destinacija za letovanje - svi detalji rezervacije i aranžmana