NE ODUSTAJU OD SMENE DIREKTORKE: Već tri protesta u Kuli sa zahtevom da sa čela OŠ "Isa Bajić" ode Mirjana Ivić Mihajlović

Z. Rajić

09. 02. 2022. u 08:25

U KULI, ispred zgrade Skupštine opštine i na trgu u centru grada, održana su ove godine tri protestna skupa sa jednim zahtevom - da se smeni direktorka OŠ "Isa Bajić" Mirjana Ivić Mihajlović.

НЕ ОДУСТАЈУ ОД СМЕНЕ ДИРЕКТОРКЕ: Већ три протеста у Кули са захтевом да са чела ОШ Иса Бајић оде Мирјана Ивић Михајловић

Protest protiv zapošljavanja nestručnih nastavnika, Foto K. T.

Inicijator protesta je profesor fizike Miloš Krivokuća, koji je početkom školske godine ukazao na zapošljavanje nestručnih nastavnika u toj školi, a u međuvremenu je nadležnim institucijama uputio proširenu listu prigovora na rad direktorke.

Krivokuća je jedini stručni predavač fizike u ovoj školi, najvećoj u kulskoj opštini, ali je direktorka petinu norme tog predmeta, što je utvrdila i pokrajinska prosvetna inspekcija, ustupila nastavniku bez potrebne kvalifikacije.

- Direktorka se pravdala da ne može da menja raspored časova, ali je u januaru to ipak učinila, tako što je časove proverila nekvalifikovanom nastavniku. U školi viđamo nepoznate osobe, za koje naknadno saznajemo da su angažovane kao zamena pojedinih predavača. Direktorka ne daje obaveštenja, a među zaposlenima nema potrebne komunikacije, što su, po zakonu, bitni razlozi za prestanak njene dužnosti - predočio je Krivokuća.

Miloš Krivokuća, Foto K. T.

Poslednji protest, održan 6. februara, bio je i podrška peticiji za smenu direktorke, za šta je dosad prikupljeno oko 70 potpisa. Drugi protest bio je na Savindan, kad je školu "Isa Bajić", po pozivu Krivokuće, drugi put posetila pokrajinska inspekcija.

- Inspekcija je prethodno obavila nadzor u decembru, kad je direktorki dat rok od 15 dana za formiranje legalnog Školskog odbora, umesto privremenog, koji traje već više od tri godine, ali ona to do danas nije učinila - naveo je Krivokuća.

On je istakao i da je Ministarstvo prosvete u septembru dalo saglasnost da se u OŠ "Isa Bajić" do kraja 2021. raspiše konkurs za profesora fizike za stalno, a raspisan je 20. januara.

- Konkurs je trebalo da bude zatvoren posle osam dana, ali još nije doneta odluka - kaže Krivokuća, koji se, prema saznanju pokrajinske prosvetne inspektorke Danijele Kostić, jedini prijavio na konkurs.

ĆUTANjEM NA PROZIVKE

DIREKTORKA OŠ "Isa Bajić" istrajna je u odluci da na prozivke profesora Krivokuće odgovara - ćutanjem. Iako stručan, a profesori fizike u opštini Kula su deficitarni, Krivokuća već sedam godina radi na određeno vreme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024