OGLAS ZA FIZIČARA POSTAVLJEN U - MENZI: Profesor u Kuli sedam godina čeka stalno zaposlenje, a osnovna škola traži kandidate u Novom Sadu

Z. Rajić

09. 01. 2022. u 23:00

PROFESOR fizike Miloš Krivokuća, koji sedam godina radi na određeno vreme, još čeka da se u OŠ "Isa Bajić" u Kuli, gde se pobunio protiv zapošljavanja nestručnih nastavnika, raspiše konkurs za stalno radno mesto predavača ovog predmeta, iako je, prema saglasnosti Ministarstva prosvete, dostavljenoj početkom oktobra, to trebalo da se učini do kraja 2021. godine.

OГЛАС ЗА ФИЗИЧАРА ПОСТАВЉЕН У - МЕНЗИ: Професор у Кули седам година чека стално запослење, а основна школа тражи кандидате у Новом Саду

Nezadovoljni stanjem u školi ispred Opštine, Foto S. M.

Njegovu sumnju da se ponovo izbegava zapošljavanje kvalifikovanih predavača podgrejao je i konkurs za profesora fizike u OŠ "20. oktobar" u Sivcu, takođe u kulskoj opštini, na koji, kako navodi, nije uspeo da konkuriše, jer je oglas bio na "skrivenom" mestu.

Krivokuća je u sukob s rukovodstvom OŠ "Isa Bajić" ušao početkom školske godine, kad je 20 odsto norme časova fizike dodeljeno, kako on navodi, laiku za taj predmet.

Institucije zadužene za prosvetu i obrazovanje, kojima je ukazivao na kršenje zakona u školi, nisu reagovale, sve dok se nije obratio Generalnom sekretarijatu predsednika republike.

- Posle toga je Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje konačno poslao inspekciju, koja je utvrdila da je 20 odsto norme fizike i 22,22 odsto nastave matematike u OŠ "Isa Bajić" ustupljeno nestručnoj osobi. Konstatovano je, takođe, da od 22. decembra 2018. do danas deluje privremeni Školski odbor (ŠO) i da za to vreme ni na sednicama Nastavničkog veća, ni Saveta roditelja nije razmatran, niti sproveden postupak izbora članova novog ŠO - predočio je Krivokuća.

OŠ "Isa Bajić", Miloš Krivokuća, Foto N. J./Z. R.

Iako škola još nije raspisala konkurs za profesora fizike zastalno, a jedini u toj ustanovi koji ispunjava uslove je Krivokuća, on je krajem novembra na fejsbuk - stranici "Menza Novi Sad" pronašao oglas: OŠ "Isa Bajić" u Kuli traži fizičara!

- Raspitao sam se i saznao da je direktorka škole preko PMF razglasila da je potreban profesor fizike, pa je to stiglo do studentske menze. S druge strane, oglas za fizičara u sivačkoj školi bio je na vratima biroa za zapošljavanje, gde ga niko nije video, a ne na oglasnoj tabli ili internetu. Niko se nije javio, i sad je to "dokaz" da škola ne može da nađe stručnog predavača - kaže Krivokuća.

PROTEST

POKRAJINSKI sekretar za obrazovanje Žolt Sakalaš je 17. decembra dostavio obaveštenje o nalozima datim direktorki OŠ "Isa Bajić" Mirjani Ivić Mihajlović da otkloni nepravilnosti uočene inspekcijskim nadzorom. Krivokuća napominje da ona to nije učinila, zbog čega je 4. januara održana protestna šetnja ispred zgrade SO Kula, kojom su profesora podržali grupa građana i kolega i predstavnici udruženja "Lokalna alternativa" i "Pokret za sve nas" iz Vrbasa. Sa zahtevom da direktorka, koja i dalje ne želi da komentariše kritike na svoj račun, ponese odgovornost, Krivokuća je najavio veliki protestni skup za 27. januar - školsku slavu Savindan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna