"SUVA" REKA VLAŽI POLJA: Krivaja u Srbobranu postaće akumulacija za navodnjavanje 6.000 hektara

Z. Rajić

27. 01. 2022. u 08:00

OD "reke koje nema", kako su je opisivali stanovnici Srbobrana, jer je u svom donjem toku leti gotovo presušivala, Krivaja će postati akumulacija za navodnjavanje čak 6.000 hektara oranica u ovoj opštini.

СУВА РЕКА ВЛАЖИ ПОЉА: Криваја у Србобрану постаће акумулација за наводњавање 6.000 хектара

Krivaja više neće oskudevati u vodi, Foto G. D.

Voda iz te autohtone vojvođanske reke, duge 109 kilometara, koja protiče kroz bačkotopolsku, maloiđošku i srbobransku opštinu, pri svom ušću u Veliki bački kanal (VBK) kod Turije nije imala dovoljan dotok zbog brane kod Feketića, gde se zadržavala za potrebe zalivnog sistema tamošnjeg poljoprivrednog dobra.

Preduzeće "Vode Vojvodine", koje gazduje vodotocima u pokrajini, odlučilo je da na zahtev srbobranske lokalne samouprave problem reši originalnim projektom navodnjavanja.

- Krivaja će dobiti dovoljno vode tako što će biti spojena sa VBK. To će omogućiti da bude stvorena akumulacija duga 12 kilometara. Radovi bi trebalo da počnu već na proleće - najavio je predsednik opštine Srbobran Radivoj Debeljački.

Radivoj Debeljački, Foto L. P.

Predviđeno je da se Krivaja sa VBK poveže podzemnim cevovodom, a da se na kanalu izgradi crpna stanica, koja će upumpavati vodu u reku i podizati vodostaj u njenom koritu. Biće napravljena i brana koja će regulisati nivo vode u Krivaji.

- Vrednost celokupnog posla, koji predstavlja najveću investiciju u našoj opštini u oblasti poljoprivrede, iznosi više od 400 miliona dinara, što je skoro polovina opštinskog budžeta, planiranog za ovu godinu. Sav novac obezbediće JVP "Vode Vojvodine" - rekao je Debeljački.

Reka će dobiti dovoljno vode, Foto N. B.

Da bi se Krivaja osposobila za potrebe navodnjavanja, ona je lane kroz Srbobran detaljno očišćena od mulja i vegetacije, za šta su Opština, "Vode Vojvodine", VD "Bačka" iz Vrbasa i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo izdvojili ukupno 25 miliona dinara. Očekuje se i bolji kvalitet vode u Krivaji, jer je završen prečistač u Bačkoj Topoli, na koji bi trebalo da se priključe industrijski zagađivači.

SPAS ZA RIBLjI FOND

KAKO su predočili iz "Voda Vojvodine", na Krivaji se nalaze akumulacija "Zobnatica" i brana kod Bačke Topole, kao i ustave "Velker" kod Malog Išoša i "Feketić 1" kod Feketića. Izgradnjom akumulacije kod Srbobrana, nivo vode u reci bi se održavao iznad biološkog minimuma, što bi doprinelo očuvanju ribljeg fonda, koji je često stradao u sušnom periodu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024