VOLIM DA HRANIM LJUDE! Jermen Jakov Kevorkijan, advokat po struci, zbog ljubavi iz Jerusalima došao u Niš i postao gazda

D. A.

03. 01. 2022. u 08:45

ZBOG ljubavi prema Ivani preselio se u Niš, a nostalgiju za svojom domovinom "leči" pripremajući specijalitete na kojima je odrastao.

ВОЛИМ ДА ХРАНИМ ЉУДЕ! Јермен Јаков Кеворкијан, адвокат по струци, због љубави из Јерусалима дошао у Ниш и постао газда

Foto D. Alihodžić

Jakov Kerovkijan potiče iz stare jermenske porodice koja vekovima živi zajedno sa Arapima i Jevrejima, a do pre nekoliko meseci radio je u Preševu i Subotici kao advokat za ljudska prava pri međunarodnim organizacijama koje se brinu o migrantima, a onda je rešio da bude svoj gazda. Njegov mali lokal u centru grada ispunjen je slikama iz rodnog grada i svakome se trudi da dočara život u dalekoj zemlji.

- Znam da je u Srbiji izazov ponuditi nešto što nije od mesa, ali u Srbiji se i sve više posti tako da mislim da ćemo naći zajednički jezik - kaže Jakov koji je rešio da promeni svoj život 2013. godine kada je upoznao Ivanu, rodom iz Knjaževca.

Foto Privatna arhiva

Jakov i Ivana sa decom

Ljubav je učinila da odluči da napusti rodni Jerusalim i preseli se u Niš. Veli da nikada nije zažalio zbog te odluke jer ima porodicu o kojoj je sanjao. Sedmogodišnja Margaret i tri godine mlađa Miriam su kruna njihove ljubavi.

- Volim da hranim ljude jer siti ljudi su srećni. Leblebija je veoma zdrava namirnica i pored falafela koristim je i za pripremu humusa - kaže Jakov. - Otporna biljka koja se ne tretira hemijski i nije alergen. Nema holesterol, a drži čoveka sitim. U Jerusalimu kažemo ko doručkuje falafel pun mu je stomak do večere.

Foto D. Alihodžić

Liče na ćuftice od mesa i ukusne su baš kao da su od "pravog" mesa ali falafel, staro arapsko jelo, isključivo je biljnog porekla. Pravi se od skoro zaboravljene leblebije i veoma su hranljive i zdrave.

- Nikome ne može da šteti. Nije mi jasno zašto se u Srbiji ne gaji. Moram da je nabavljam iz Bugarske, Rusije ili Turske - veli Jakov, koji nije profesionalni kuvar već priprema hranu onako kako je naučio kod svoje kuće.

TAHIN NEIZOSTAVAN SASTOJAK

JAKOV priznaje da je falafel u Nišu morao da se pomalo prilagodi klijentima, ali sve u interesu zdravlja.

- Izbegavam da solim previše jer se bolji ukus postiže limunom. Kada mi kažu da bi trebalo biti slanije savetujem ih da to nije dobro za njih. Pored limuna koristim maslinovo ulje, korijander, peršun, a neizostavni sastojak arapske kuhinje je tahin, sos od susama - kaže Jakov koji za prženje falafela koristi isključivo suncokretovo ulje jer neke studije pokazuju da palmino ulje nije dobar izbor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju