IMAM SNAGE I ČISTU GLAVU : Zagorka Radnić (101) iz Grnčare najstarija meštanka Jadra

Vladimir Mitrić

19. 12. 2021. u 07:13

BAKA Zagorka Radnić (101) iz Grnčare kod Loznice, nedaleko od Jadra, kraj puta za Iverak i Cer, mada je ušla u drugi vek života oseća se odlično i fizički i mentalno.

ИМАМ СНАГЕ И ЧИСТУ ГЛАВУ : Загорка Раднић (101) из Грнчаре најстарија мештанка Јадра

Foto V. Mitrić

Ništa joj, veli, ne fali, pa ni snaga. Dnevno prepešači bar kilometar. Poseti sinove i snaje u drugim kućama, pogleda njihove bašte, staje i obore, zasejane njive, popriča sa njima, pa se vrati u svoju, kako kaže, "rezidenciju" kod sina Vlade i njegove porodice.

- Svi se, Bogu hvala, lepo slažemo da ne može biti bolje - kaže baka Zaga. - Naučila sam ih da se od rada živi, pa koliko radiš, toliko možeš da uživaš. Rado primaju savete od mene. Čitav život samo sam radila, umereno jela, bila posvećena, kao i sada, deci i to mi je davalo snagu.

Baka Zagorka ima sinove Vladu, Petronija, Milutina, Aleksandra i ćerku Ljiljanu. Majčino srce načeto je smrću sina Jovana, koga nikada neće prežaliti ali, kako kaže, život tera napred.

- Imam 11 unučadi, osmoro praunučadi i četvoro čukununučadi i ne znam koje mi je bolje i pametnije - priča zadovoljna starica iz Jadra, inače rođena u porodici Maksimović, takođe u selu Grnčara. - Nikad ne "sabiram" život, već ga živim za svoju čeljad. Bogu hvala, zdravlje me drži, a posebno razum. Deca me paze svakodnevno, i to ne samo otkad sam napunila stotinu leta.

Vlado Gačić, praunuk, kaže da je još kao dečak naučio mnoge dragocene lekcije od bake, od onih da treba biti vredan, čestit i pošten, do toga da treba ljubiti bližnje svoje i sve dobre ljude i biti na putu našeg Isusa Hrista:

- Ljubav, toplinu ljudsku, poštovanje u istinskom smislu te reči, poneli smo od naših roditelja i bake Zagorke, koja je naša dika i ponos. Ona nije samo najstarija meštanka Jadra i Podrinja, već baka nad bakama u svakom pogledu.

Foto V. Mitrić

POKLONI

OVU vrlu staricu, na inicijativu lozničkog gradonačelnika Vidoja Petrovića, posetili su njegovi saradnici na čelu sa pomoćnikom Ljubinkom Đokićem. Doneli su i poklone i, kako je sama primetila, dosta ljubavi i pažnje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna