SKUPŠTINA GRADA LOZNICE IZGLASALA: Ukinut Prostorni plan za rudnik litijuma

V. M. - D. M.

16. 12. 2021. u 10:31

ODBORNICI Skupštine grada Loznica juče su stavili van snage odluke o donošenju Prostornog plana, koju su usvojili 25. oktobra, a kojim je bila predviđena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju.

СКУПШТИНА ГРАДА ЛОЗНИЦЕ ИЗГЛАСАЛА: Укинут Просторни план за рудник литијума

Foto: Jutjub/RTV Podrinje Loznica

Ovaj potez najavio je u utorak predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio i da će se ubuduće drugačije razgovarati sa "Rio Tintom", ali i sa svima drugima.

Odlukom lozničkog parlamenta faktički su ispunjeni i svi zahtevi ekoloških protesta koji se prethodnih nedelja održavaju u gradovima širom Srbije. Prethodno je Skupština usvojila izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a šef države odbio je da potpiše Zakon o eksproprijaciji i vratio ga poslanicima, koji ga nisu ponovo izglasali, čime je ovaj propis postao ništavan.

Međutim, aktivista "Ekološkog ustanka" Aleksandar Jovanović Ćuta smatra da odlukom Skupštine grada Loznice nije rešen problem "Rio Tinta" u Srbiji, već je potrebno da, kako je rekao, Vlada poništi sve sporazume sa tom kompanijom.

Iz vlasti pak poručuju da bi nastavak protesta bio i jasna potvrda da iza blokiranja saobraćajnica ne stoji samo zabrinutost za životnu sredinu, već i politički interesi određenih opozicionih krugova.

Premijerka Ana Brnabić rekla je povodom odluke lozničkih odbornika da će biti potrebna veća transparentnost u poslovanju kompanije "Rio Tinto", pre svega u odnosu na lokalnu zajednicu.

- Mi smo prvi počeli da pričamo sa "Rio Tintom" da, ukoliko bude rudnika, litijum neće moći da se izvozi iz Srbije. Niko od 2004. njima to nije rekao, niti postavio kao uslov i nije pitao šta će dati za lokalnu zajednicu - rekla je Brnabić, i navela da je na njen zahtev objavljen Memorandum o razumevanju potpisan sa ovom kompanijom 2017, kao i da je tražila da u ovaj dokument bude stavljena obaveza "Rio Tinta" da poštuje najviše standarde zaštite životne sredine, ne samo Srbije, već i međunarodne.

Premijerka je primetila da od objavljivanja Memoranduma niko nije izašao da se izvini i kaže da su lagali o tome šta piše u tom dokumentu, navodeći da je Jovanović rekao da je to "osnovni dokument koji se krije i u kome je "Rio Tintu" sve dato".

"RIO TINTO": NIŠTA NEĆEMO KRITI

OGLASILI su se juče i iz kompanije "Rio Sava eksplorejšn", odakle su poručili da su tokom dve decenije poslovanja u Srbiji i rada na projektu geoloških istraživanja i razvoja ležišta litijuma i bora poslovali u skladu sa zakonima Srbije i najvišim profesionalnim standardima.

- Tako ćemo i nastaviti da realizujemo ovaj projekat. Razumemo interesovanje građana za sve što se dešava u vezi sa projektom i nastavićemo da pružamo informacije o svim aspektima za koje smo nadležni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOBI BANKA POSTAJE YETTEL BANK