KULA ĆE POSTATI SIMBOL GRADA: Nova istraživanja na arheološkom lokalitetu "Horeum Margi" u Ćupriji

Z. GLIGORIJEVIĆ

13. 12. 2021. u 08:25

ZAVOD za zaštitu spomenika kulture iz Kragujevca već tri godine obavlja arheološka istraživanja na lokalitetu "Horeum Margi" ("žitnica Morave"), odnosno istoimene antičke naseobine koja je bila četvrti rimski grad na teritoriji Srbije.

КУЛА ЋЕ ПОСТАТИ СИМБОЛ ГРАДА: Нова истраживања на археолошком локалитету Хореум Марги у Ћуприји

Nastavak istraživanja / Foto Z. Gligorijević

Iako se, kako ističe Novak Novaković, direktor ćuprijskog muzeja "Horeum Margi - Ravno", o tom rimskom utvrđenju zna veoma malo, nema dileme da je imalo status grada i bilo značajni trgovinski, vojni i ekonomski centar. Identifikovana je i kompletna za ono vreme urbana struktura - sa jasno definisanim ulicama, javnim prostorima, fontanama, termama, hramovima, kovnicom novca i oružja, skladištem za žito...

- Prva arheološka istraživanja na ovom lokalitetu su obavljena šezdesetih godina prošlog veka, a posle otkrivanja ostataka severoistične kule rimskog grada, 1989, nastavljena su u više navrata. Očekujem da, po okončanju rekostrukcije, taj jedini pristupačni deo lokaliteta, koji se nalazi iza zgrade Muzeja, postane novi simbol Ćuprije. Inače, čitav istorijsko lokalitet se prostire na čak devet hektara, ali se 80 odsto kompleksa nalazi na teritoriji kasarne, što onemogućava dalja istraživanja - objašnjava Novaković.

Stručnjak iz oblasti arheologije Marija Kaličanin Krstić dodaje da su radovi još u fazi otkrivanja bedema severoistočne kule, pa će kasnije sve biti konzervirano i pripremljeno za prezentaciju javnosti.

- Rimski grad je na prostoru ušća Ravanice u Veliku Moravu postojao od drugog do četvrtog veka, kao značajno i bezbedno mesto na raskrsnici puteva kojima su prolazile legije - ističe Marija Kaličanin Krstić, napominjući da, iako je celokupan arheološki materijal obrađen i predat ćuprijskom muzeju, na lokalitetu ima još mnogo posla, jer postoji stalna potreba za analizama i dokumentovanjem.

SLUČAJNOST

SEVEROISTOČNA kula, koja je služila za odbranu grada, pronađena je slučajno - prilikom proširenja kapaciteta zgrade Pošte koja se, do 1993, nalazila na mestu današnjeg muzeja. To je jedina locirana kula, pretpostavlja se da ih je bilo više, ali dalja istraživanja na tom planu nisu obavljana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri