VOZ JE UVEK BRŽI: Kampanja za veću bezbednost na ukrštajima železničkog i drumskog saobraćaja na teritoriji Kruševca

S.Babović

08. 12. 2021. u 15:04

NEDAVNE nesreće na pružnim prelazima u Srbiji,gde godišnje strada više od 20 lica, dovoljan su razlog da svi učesnici saobraćaja više obrate pažnju na ukrštaje železničkog i drumskog saobraćaja.

ВОЗ ЈЕ УВЕК БРЖИ: Кампања за већу безбедност на укрштајима железничког и друмског саобраћаја на територији Крушевца

Foto: S.Babović

Na teritoriji Kruševca ih ima tačno-10(jedan obezbeđen branicima i polubranicima na Jasičkom putu i 9 sa trouglom preglednosti i vertikalnom signalizacijom).

Savet za bezbednost saobraćaja Kruševca i Izdavačka kuća „Epoha“ pokrenuli su kampanju za povećanje bezbednost na pružnim prelazima:na ukupno pet,u narednih 20 dana podeliće se 3.000 flajera sa upozorenjima i savetima koji se odnose na siguran prelazak pruge.Prelazi će biti i pregledani,a njihovo trenutno stanje,zajedno sa predlozima mera za pobošljanje bezbednosti- predstavljeni do kraja godine.

- Na sreću,nemamo zabeleženih nezgoda na pružnim prelazima,ali svake godine radimo ovu kampanju,kako bi svim učesnicima u saobraćaju skrenuli pažnju da vode računa, jer nemaju nikakve šanse u kontaktu sa vozom-napominje Dragan Blažić, ispred Saveta za bezbednost saobraćaja grada Kruševca. –Manja frekventnost određenih ukrštaja drumskog i železničkog saobraćaja ne znači da se potencijalno nezgode ne mogu dogoditi. Kampanju radimo na pet pružnih prelaza,kako bi što više građana dobilo informaciju o svim bezbednosnim rizicima koje nosi ukrštaj pruge i saobraćajnica.

Postavljanje rampi,napominje Blažić,zavisi od frekventnosti i ranga železničkog,odnosno drumskog saobraćaja.

-Ne postoji neobezbeđen pružni prelaz,samo postoje različiti načini obezbeđenja- podseća Blažić.-Manje frekventni, obeležavaju se trouglom bezbednosti, vertikalnom i horizontalnom signalizacijom, dok se polubranici i branci postavljaju na frekventijim ukrštajima.

Milenko Filipović,direktor IP „Epoha“, iznosi da su podaci u gradovima gde su rađena slična istraživanja ukazuju na trend smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i dodaje da smatra kako je to neposredni rezultat preventivnih kampanja.

ŠTA SE SME, A ŠTA NE SME PORED PRUGE:

NAJVAŽNIJI saveti otštampani na flajerima koji se dele pored kruševačkih prelaza:Uvek kada se približavate prelazu puta preko železnike pruge, gledajte i pratite saobraćajnu signalizaciju,usporite i prilagodite brzinu, oprezno se približavajte, prekinite razgovor sa saputnicima,utišajte muziku,skinite slušalice,ne telefonirajte(to se izvesno i ne sme u saobraćaju),otvorite prozore i slušajte,pogledajte u oba pravca(voz može naići s obe strane), stanite ispred prelaza i kada nema znaka STOP. Ako se vozite u koloni,pustite vozilo koje je pred vama da pređe pružni prelaz, kako se ne bi dogodilo da morate stati na pruzi usled usporavanja ili zaustavljanja tog vozila.Tek kada i za vas ima dovoljno mesta iza tog vozila,startuje svoje i pređite preko pruge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024