POVOLJNIJE NA KREDIT NEGO IZ BUDŽETA: Zaduživanje Novog Sada radi izgradnje sportskog kompleksa u Futogu

Z. GRUMIĆ

07. 12. 2021. u 05:55

IZGRADNjA sportskog kompleksa u Futogu koji će uz ranije izgrađenu sportsku halu imati zatvoreni olimpijski i još jedan manji bazen kao i niz terena na otvorenom za nekoliko sportova, biće finansirana iz dugoročnog kredita koji će Grad Novi Sad uzeti kod poslovnih banaka u iznosu od oko 1,6 milijardi dinara.

ПОВОЉНИЈЕ НА КРЕДИТ НЕГО ИЗ БУЏЕТА: Задуживање Новог Сада ради изградње спортског комплекса у Футогу

Foto: Vikipedija

Prema proceni gradske vlasti, takav zajam je povoljniji nego kad bi projekat bio realizovan direktnim finansiranjem iz budžeta ili putem kapitalnih transfera, subvencija ili dotacija.

- Ovaj projekat, čija je ukupna vrednost procenjena na 1,8 milijardi dinara, najvećim delom biće realizovan bankarskim kreditom uz kamatnu stopu do jedan odsto - istakla je Adrijana Mesarović, član Gradskog veća za budžet, finansije i investicije.

Ona je objasnila da će kreditna sredstva, u ukupnom iznosu od 1,65 milijardi dinara, biti povlačena sukcesivno, kako se koji deo posla bude odvijao, tokom dvogodišnje izgradnje. Dodala je da će grejs-period biti na dve godine, kao i da će kamata na to kreditno zaduženje takođe biti plaćana sukcesivno.

Andrijana Mesarović, Foto: Grad Novi Sad

Odgovarajući na tvrdnju šefa odborničke grupe radikala Đurađa Jakšića, koji smatra da je neopravdano uzimati tako visok iznos kredita u situaciji kada Grad konstantno ima budžetski suficit, rekordan iznos u svojoj kasi od čak 33,5 milijardi dinara i "prekonoćno" oročava u banci više od sedam milijardi dinara, Mesarovićeva je objasnila da kretanja na tržištu novca ipak daju prednost izabranoj soluciji.

- Povoljnost je pre svega u tome što Grad na svoja oročena sredstva, po stopi od 1,6 odsto, ostvari prihod od oko 68 miliona dinara, odnosno oko 500.000 evra a procena je da nas ovaj kredit neće koštati više od 300.000 evra. Tu je ta pozitivna razlika u kamatama - precizirala je ona i dodala da će Grad zahtevati da kredit bude čisto dinarski.

SAGLASNOST

PRE usvajanja odluke o zaduživanju Grad je prethodno, u skladu sa zakonskim propisima, za taj postupak dobio saglasnost od Ministarstva finansija Republike Srbije 26. novembra ove godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna