ZAŠTO PREŠEVO PREDNJAČI PO VAKCINACIJI: Jedno od najvećih žarišta na jugu Srbije stiglo do sporadičnih slučajeva zaražavanja

J. STOJKOVIĆ

02. 12. 2021. u 17:04

OPŠTINA Preševo već desetak dana ne beleži nijedan slučaj novoobolelih od korone, a mesec dana unazad svi statistički podaci vezani za pandemiju su u stalnom padu.

ЗАШТО ПРЕШЕВО ПРЕДЊАЧИ ПО ВАКЦИНАЦИЈИ: Једно од највећих жаришта на југу Србије стигло до спорадичних случајева заражавања

Foto Novosti

A, pre samo nekoliko meseci, ovde je bilo najveće žarište na jugu Srbije.

S obzirom na to da u Preševu nisu primećeni naročito veća disciplina i poštovanje epidemiološških mera, nego u drugim delovima zemlje, epidemiolog vranjskog Zavoda za javno zdravlje dr Slađan Stanković veruje da ova opština može biti reper kada je u pitanju značaj vakcinacije.

- Tokom avgusta je ovde zabeleženo čak 475 novih slučajeva, nekada i po 30 dnevno, što je za malu sredinu zabrinjavajuće. Kada se posmatra čitav okrug, ovde je bilo najviše obolelih, a vakcinisalo se 47 odsto stanovništva - kaže dr Stanković.

Dr Slađan Stanković, Foto J. S.

Tadašnja "katastrofalna epidemiološa situacija" se opravdavala dolaskom velikog broja gastarbajtera, zatim održavanja masovnih svadbi i drugih vrsta veselja, a već u septembru - kada vakcinacija postaje neka vrsta uslova za putovanja, ali i zbog velikog broja preminulih i obolelih - u Preševu je broj onih koji su prihvatili besplatnu imunizaciju naglo porastao.

- Za mesec dana je vakcinisano još oko 16 odsto, pa smo tako ušli u oktobar, tokom kojeg je u Preševu zabeležen ukupno 41 novi slučaj. Paralelno sa porastom broja vakcinisanih, dakle, smanjuje se i broj obolelih, pa ih je u novembu ukupno bilo samo 16 - pojašnjava dr Stanković.

A, najnoviji podaci Zavoda za javno zdravlje pokazuju da je u Preševu vakcinisano čak 78 odsto stanovništva, što opštinu - po ovom kriterijumu - svrstava među najbolje u čitavoj Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju