ODUŽILI SE TVORCU DUPLJAJSKIH KOLICA: Uređena opljačkana grobnica Leonarda Bema u Beloj Crkvi

Јелена Ј. Баљак
Jelena J. Baljak

29. 11. 2021. u 10:11

NA godišnjicu rođenja zaboravljenog belocrkvanskog velikana Leonarda Bema (1833-1924), koji je „pronašao“ najznačajniji artefakt nacionalne istorije – Dupljajska kolica, nekoliko entuzijasta sredilo je njegovu opljačkanu i decenijama zapuštenu porodičnu grobnicu na starom katoličkom groblju u Beloj Crkvi.

ОДУЖИЛИ СЕ ТВОРЦУ ДУПЉАЈСКИХ КОЛИЦА: Уређена опљачкана гробница Леонарда Бема у Белој Цркви

Emanuel Veverica

Posekli su okolno šiblje, pokupili smeće i iz opljačkane grobnice izvadili polomljenu nadgrobnu ploču, ponovo je sastavili i vratili na mesto. Posadili su i cveće i upalili sveće za pokoj njegove duše.

Leonard Bem je bio jedan od najumnijih ljudi svoga vremena u južnom Banatu. Prvi je na tom području počeo da se bavi arheološkim iskopavanjima, pa je, tako, početkom 20. veka u njegove ruke dospela izlomljena keramika, koju su lokalni paori pronašli u ataru sela Dupljaja. Uz stručnu pomoć, Bem ih je sastavio i „napravio“ Dupljajska kolica, koja je prodao Narodnom muzeju u Beogradu, u kom se i danas čuvaju.

O značaju ove praistorijske figure, koja je stara oko 3.500 godina, dovoljno govori to što se zbog svog savršeno napravljenog točka nalazi na svim vozačkim dozvolama u Srbiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna